З них 18 госпіталізували до інфекційного відділення. Дітей серед постраждалих немає. Відомо, що отруїлись селяни під час поминок.

– Напередодні у місцевому кафе відбувався поминальний обід, на якому були присутні близько 55 осіб. Замовили його родичі покійної з села Балки Барського району. Меню обіду складалось з 22 страв, серед яких були салати із майонезом, випічка, риба, м’ясо, солодощі, напівфабрикат. Усе готувалось, зі слів власника закладу та замовника обіду, на потужностях кафе. М’ясо закуповувалось на ринку в Бару. Супровідні документи на частину продуктів харчування та сировину відсутні. Коли у кафе провели позапланову перевірку, знайшли ряд порушень санітарного законодавства, – повідомили у Держпродспоживслужбі Вінницької області. – Заклад не забезпечений гарячою проточною водою, відсутні умови для дотримання персоналом правил особистої гігієни, кухня та підсобні приміщення потребують поточного ремонту, недостатня кількість холодильного обладнання, відсутній контроль за дотриманням температурного режиму та товарного сусідства, дезінфекційні засоби відсутні, всюди в робочих шафах сліди життєдіяльності гризунів. У ході розслідування відібрано проби питної води, залишки харчових продуктів, змиви на санітарно-показову мікрофлору. За результатами перевірки на власницю кафе складено протокол. Функціонування закладу тимчасово припинено, відмінено усі заплановані у ньому заходи.

А поки за фактом НП триває розслідування, пацієнти потроху одужують та повертаються додому. Додамо, що останній випадок масового отруєння людей був у Чечельницькому районі. Тоді із випускного до лікарні потрапили 62 людини.

Віталіна Володимирова