Рівно рік тому близько 22-00, коли зморені працею люди лягли відпочивати, на військових складах поблизу Калинівки почались вибухи боєприпасів. Це був найбільший арсенал площею 600 га, і люди знали, що там зберігаються найпотужніші снаряди «Градів», «Смерчів», «Ураганів». Зона їх ураження — 10-20 км при детонації. Якщо із установок – до 50-70 км. Але коли був час вдаватись у такі деталі?!

Слово «біда» миттю влазило в серце кожного жителя прилеглих сіл та міст… Майже півмільйонна Вінниця з жахом споглядала зарево із вогню, страшні гриби від вибухів, що виростали на півнеба, і не знала, куди тікати і чи потрібно це робити. На жаль, було 2 години інформаційного вакууму, бо з такими масштабами катастроф на Вінниччині навіть уві сні ніхто не стикався. Коли почало хитати будинки і бабахкати так, що закладало вуха, розпочалась паніка.

Наші кореспонденти в числі перших вирушили в епіцентр вибуху. Тисячі сімей відразу із шести навколишніх населених пунктів — Медвідки, Лаврівки, Дорожного, Павлівки, Сальника та Калинівки, захопивши із собою тільки документи та гроші, тікали із домівок на машинах, велосипедах, на конях та мотоблоках… Подалі від пекла…На щастя, обійшлось тоді без людських жертв.

Минув рік, але досі не знайшли тих, хто винен у цій трагедії. Слідчі лише констатують — це справа рік іноземних диверсантів. Але яких саме і звідки?

Загалом на ліквідацію наслідків було виділено 100 мільйонів гривень з них встигли освоїти лише половину. Руйнації ж зазнали понад тисячі і люди досі чекають на компенсації за будматеріали – це десь приблизно 1 мільйон гривень.

Детальніше про вибухи на арсеналі читайте у наступному номері газети “33 канал”. А ми пропонуємо Вам добірку світлин з місця подій, відзнятих нашим фотокореспондентом Сергієм Хімічом.

Віталіна Володимирова