Рак молочної залози (РМЗ) у жінок посідає перше місце в структурі онкологічних захворювань і є однією з головних причин жіночої смертності в усьому світі.

Безумовно, тільки раннє виявлення і адекватне лікування можуть стати реальними шляхами зниження смертності від РМЗ. Актуальність проблеми зумовила необхідність створення спеціального професійного співтовариства, що об’єднує провідних онкологів-мамологів з країн Європи та Азії.

Основна мета створення EURAMA полягає у виробленні та впровадженні в практичну охорону здоров’я країн-учасниць найефективніших, оптимальних методів діагностики і лікування раку молочної залози. Найбільш зручною формою реалізації цієї мети є проведення щорічного конгресу і майстер-класу.

Обмінятися досвідом зі своїми вінницькими колегами з’їхались кращі мамологи, онкологи та пластичні хірурги з 13 областей України, а також із Італії, Швейцарії та Грузії.

Лікарі ділились передовим досвідом діагностування онкопатології та шукали можливі шляхи зниження рівня смертності цього захворювання.

Такого рівня захід проводиться у Вінниці вперше, завдяки зусиллям головного лікаря Подільського регіонального центру онкології Володимира Шамрая та підтримці EURAMA. Завдяки високому професійному рівню новоствореного мамологічного вінницького центру, який з березня провів 56 пластичних операцій молочної залози з використанням протезування, це є найкращим показником в Україні на сьогоднішній день. Саме тому до нашого міста і завітали провідні спеціалісти EURAMA.

Відомий на всю Україну пластичний хірург, професор, доктор медичних наук Василь Храпач до Вінниці приїжджає досить часто. Він зазначив, що останнім часом ПРЦО змінився на краще, чого тільки вартують ремонт і новітня медична техніка, а також безпосередньо майстер-клас такого рівня. Тому він знайшов можливість бути саме тут, адже це важлива подія для усіх пластичних хірургів, тим більше, що європейські спеціалісти перестали боятися нашої нестабільної ситуації в країні і все частіше виявляють бажання приїжджати для обміну досвідом.

Окрім теоретичної частини, на учасників конференції чекала й практична: в секційну залу подавалась пряма відеотрансляція з операційної, де чотирьом вінничанкам видаляли злоякісні пухлини та одразу ж робили пластику молочних залоз з використанням імпланту.

Операцію «в ефірі» проводили в Україні вперше, а здійснювали її європейські мамологи в присутності вінницьких лікарів, коментуючи при цьому весь процес для учасників конференції.

– Я спостерігав за операцією, яку виконували мої вінницькі та європейські колеги. Це дало змогу мені порівняти, що вміємо робити ми та чого потрібно ще навчитись. Онкологи повинні вчитись все життя. Кожного дня у світі онкології відбуваються якісь зміни, з’являються нові підходи в лікуванні, нові препарати… все це потрібно враховувати й практикувати. Тільки за останніх 20 років скільки змін відбулось: лікування раку перевернулось буквально з ніг на голову, це пов’язано з можливістю діагностувати патологію на ранніх стадіях і добавити до цього ще й новітні методи лікування. Все це в сумі дає гарні результати. Я дуже радий, що беру сьогодні участь у цій конференції. Для мене це новий досвід, нові знання, – повідомив головний лікар Закарпатського обласного клінічного онкологічного диспансеру Андрій Русин.

– Тепер жінка на місці, в онкологічній клініці, зможе завершити повний цикл лікування і вийти звідси повністю соціально та медично адаптованою. Тому що до цього, на жаль, більшість наших пацієнток після лікування онкопатології були змушені шукати пластичних хірургів. Зараз ми маємо можливість проводити такі операції на базі центру. Але не забуваємо про навчання та передові технології. Тому ми й запрошуємо на майстер-класи провідних онкологів зі світовим ім’ям. Вчимося і практикуємо, – зауважив головний лікар Подільського регіонального центру онкології Володимир Шамрай. – Щороку в Україні реєструється 16–18 тисяч випадків захворювання на рак молочної залози, з них близько 550 – у Вінницькій області. Але наша перемога в тому, що у 95% пацієнтів ми діагностуємо рак на ранніх стадіях, коли можемо допомогти і допомагаємо.

Гості конференції залишились задоволені проведеним заходом. Ця подія показала готовність до співпраці вінницьких лікарів з європейськими провідними спеціалістами у різних галузях медицини.

Олена Анатолієва