Минулими вихідними найкращі джазові виконавці з Польщі, Нової Зеландії, Південної Кореї, Австрії, Люксембургу, Ізраїлю, Литви, Чехії та України грали та співали для усіх поціновувачів вільної і дуже інтелектуальної музики на Міжнародному джазовому фестивалі VINNYTSIA JAZZFEST-2018. Три концертні майданчики і 9 незабутніх концертів не залишили байдужих! А новий проект «Джазові сніданки», котрі два дні поспіль відбувалися у музичному залі ресторану «Монблан» за підтримки Українського культурного фонду, довели: джазу в Україні — бути.

Відкриття ХХІІ Вінницького джазового фестивалю було особливим — Національна оперета України презентувала у Вінниці всесвітньовідомий мюзикл «В джазі тільки дівчата» у постановці народного артиста України Богдана Струтинського. Організатори вперше поєднали театр і музику на фестивалі, а успіх навіть перевершив всі сподівання. «Вінниця вражена, скорена і захоплена!» — так, якщо дуже коротко, одним реченням вінничани викладали у соцмережах свої емоції від вистави.

А далі — суцільний зорепад. Чого тільки варта ексклюзивна джазова pre-party за участю культового барабанщика Павєла Файта — джазмена, який раніше був рок-барабанщиком та завжди вважав себе дивним. Він так і сказав про це глядачам: «Це соло концерт, я буду грати на барабанах. Без вокалу та інших інструментів. Перед вами гратиме один дурнуватий барабанщик».

Вразив вінничан концерт свінгл тріо «Kusimanten» (Австрія). Дует Клер Парсонс (Люксембург — Ізраїль). Він і вона родом з Ізраїлю й Люксембургу. Проживаючи у Брюсселі й Амстердамі, співали про найголовніше у Вінниці.

Не залишив нікого байдужим квінтет віртуозного піаніста Міхала Мартинюка (Польща – Нова Зеландія) та квартет найкращого джазового скрипаля Європи Адама Балдиха (Польща).

Проект folk-jazz’у «Литовські тромбони & Лорета Сунгайлене» (Литва) вразив самобутністю і подарував кожному вінничанину трішки дитовського колориту. А сучасні і запальні «HG Funk Tronic» (Південна Корея), продемонстрували, яким має бути космічний джаз.

На добраніч шанувальникам джазу заспівали Frankyjazz (Україна) з незабутньою програмою «Tribute to Frank Sinatra»!

А справжньою родзинкою цьогорічного джаз-фестивалю у Вінниці став VІІ Всеукраїнський конкурс молодих джазових виконавців. Тут справжнім відкриттям стали джазмени з Сум. Їм судді віддали Гран-прі.

Переможниці категорії «вокал»: у середній віковій категорії — Адріана Шевчук (м. Вінниця, 21 рік) та Катерина Сорока (м. Суми, 17 років), у молодшій віковій категорії — Лариса-Богдана Поповченко (м. Київ, 9 років).

Переможці категорії «інструментальна музика»: у середній віковій категорії — колектив All Blues (м. Суми), у молодшій віковій категорії — піаніст Акім Груй (м. Київ, 13 років).

Всього для участі у цьому конкурсі подали заявки 42 музиканти. Та до фіналу у Вінницю потрапили лише 14. Серед них і відома усім за участю у конкурсі «Голос країни» Адріана Шевчук, котра виконувала джазовий стандарт «My funny Valentine» та «Що ти не прийшов?», українську народну пісню в джазовій обробці.