Кілька днів тому область отримала першу партію — 369 комплектів. Вже з 21 вересня ці коробки вручають матусям, котрі народили з 1 по 7 вересня у найбільших пологових будинках області.

Директор департаменту соціальної і молодіжної політики облдержадміністрації Наталя Заболотна пояснила, що такі комплекти, куди входять і ковдрочки, і перший одяг для малюка від народження і до 3 місяців, і предмети гігієни (всього 25 найменувань на 5 тисяч гривень) отримають всі мами трохи згодом. Потім породіллям вручатимуть бебі-бокси вже безпосередньо при виписці з пологового будинку.

Даний проект мав стартувати із 1 вересня. Але через те, що потрібно роздати значну кількість «пакунків малюка» по всій Україні, їх не встигають комплектувати. Наступну партію в області очікують через тиждень. Пакунки отримують опломбованими, і відкрити їх можуть тільки батьки новонародженого малюка.

Такі бебі-бокси — це пілотний проект, який реалізується у рамках Меморандуму порозуміння між урядом України та ООН. Відповідні угоди щодо реалізації проекту були підписані між обласними адміністраціями та Управлінням ООН з обслуговування проектів (ЮНОПС), яке займається поставкою комплектів для новонароджених. Нині їх постачають без тендерів.

Та згодом чиновники планують закуповувати їх через «Прозорро». Ведуться розмови про те, що й склад пакунка треба буде змінити. Чиновники не дуже вірять, що українські батьки кластимуть у коробку своїх дітей, тому, можливо, від коробки-люльки відмовляться. Але поки що матусям таке нововведення до вподоби.

Тетяна ВЕРБИЦЬКА