– Навчання? Чи, може, поранених відвозять до нашого госпіталю? — дивувались у соцмережах вінничани. Втім, у командуванні вітчизняної військової авіації пояснюють — це шліфують майстерність юні українські соколи. Незабаром вони вже стануть до строю наших повітряних захисників.

– Це виконують навчальні польоти курсанти — льотчики та штурмани 5 курсу Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба. Вже невдовзі вони отримають первинне офіцерське звання та отримають розподіл на службу до різних підрозділів транспортної авіації ПС ЗСУ. Зокрема й на Вінниччину. Майбутні льотчики доводять свою психологічну готовність та професійну зрілість вдень і вночі. Вони виконують навчальні польоти на усіх типах літаків та вертольотів, що є у нас на озброєнні. Льотна практика йде досить інтенсивно, — повідомив керівник прес-центру Командування Повітряних сил ЗСУ полковник Роман Юрчило. — До речі, в рамках практики курсанти здаватимуть екзамен на класність — отримають льотчика третього класу.

А нині українські військові авіатори готуються до масштабних міжнародних навчань «Чисте небо» з американськими колегами, що мають відбутись у жовтні цього року, зокрема й на Вінниччині. Вже відомо, що США планують надіслати на них близько 450 військових із баз у США та в Європі, повідомив речник Збройних сил США в Європі (USAFE). У навчаннях візьмуть участь військові й з Бельгії, Данії, Естонії, Нідерландів, Польщі, Румунії та Великобританії.

Цілями навчання буде захист суверенітету в повітрі, відпрацьовування таких операцій, як перехоплення, інтеграція операцій у повітрі та на землі, операції авіаційної мобільності, медична евакуація повітрям, кіберзахист та вивезення військових.