– 17 грудня минулого року я поверталась з роботи близько 18.30. Додому йти досить довго полями, але я вже звикла. Дорогою розмовляю телефоном із рідними. Сумка на лікті. Аж за сумку хтось шарпанув! Озираюсь: здоровань у військовій формі! Кричить: «Віддай сумку, су…а!» Стиснув мені рота та обличчя рукою й штовхнув з усієї сили на землю. Там бетонні стовпи, між ними колючий дріт, — згадує жінка. — Добре, що я була у теплому пальті. Тож не подряпалась. Дивом об стовп не вдарилась головою. Він став мені на шию та груди важкими військовими черевиками. Коли ж я намагалась підвестись — вдарив разів п’ять чобітьми в обличчя. Пішла кров. Врешті вирвав в мене сумку. Втік. Викрав кошти — 480 гривень, банківські картки — мої та чоловіка, ключі від хати.

На щастя, нападник не побачив телефона Ольги Харковець. Тож побита жінка та її рідні викликали поліцію. Вже за кілька діб оперативники затримали нападника.

– Це чоловік з нашого села. Ми добре знаємо його батьків. Не працює… Але гроші на горілку десь бере. Часто бачили, як він напідпитку лежав на вулиці. Тоді він теж побачив мене у крамниці. Шукав, де випити. Думав, що у мене багато грошей. Більш того, ми чули, що невідомий у формі вночі неодноразово грабував жінок у околицях Крижополя. Відбирав кошти, прикраси, телефони. Але ніхто не звертався до поліції. Мабуть, боялись, — каже жінка. — Вже після нас напади припинились. Спершу чоловік сидів під домашнім арештом, але через бездіяльність прокурора йому не обрали запобіжний захід, коли термін домашнього арешту сплив. Наша справа в суді, але прокурор чомусь не може забезпечити появу свідків. Засідання переносять! Нападник досі не вибачився, не відшкодував нам збитків… Його рідні пропонували нам «все забути»! А чого ви доб’єтесь? От якби на їхніх жінок і дітей так напали — чи довго би сміялись? А ми живемо у остраху. Я досі лікуюсь після нападу. Десять місяців лікарень, обстежень…

Найстрашніше те, що нападник каже, що захищав Україну. То це дає право йому бити та грабувати жінок? Він раніше судимий. То як його взяли на службу? Як він може так ганьбити захисників, які відстоюють для нас мирне небо, які загинули за Україну, стали каліками? Коли суддя спитала його, де він саме воював, чоловік відповів: «Не знаю…» А ще він чинив злочин у військовій формі! Він плюнув в обличчя усім українським воїнам! Мій син служить у армії, я добре знаю, що таке військова честь та гідність!

Ольга Харковець просить допомоги у волонтерів та громадських активістів і не збирається здаватись…

– Слідчим відділенням поліції було відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст. 187 (розбій). Після завершення розслідування та оголошення про підозру правопорушнику провадження направили до суду. Дійсно, раніше чоловік брав участь в антитерористичній операції, — повідомили у прес-службі обласної поліції. – На даний час справа слухається в суді.

– Прокуратурою не забезпечується явка свідків на засідання суду. Тому їх й переносять. Які до нас можуть бути претензії? — відповів адвокат обвинуваченого.

Керівник Бершадської місцевої прокуратури Володимир Гирба так прокоментував ситуацію:

– Ще 20 грудня минулого року слідчий за погодженням з прокурором клопотав перед судом про взяття підозрюваного під варту. Втім, суд відхилив наше клопотання, призначивши міру запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту на 60 діб. Згодом стало відомо, що обвинувачений декілька разів грубо порушував умови утримання. Тож ми знову клопотали про взяття під варту. Суд знову нам відмовив. Але вже після цього порушень не спостерігалось… Взагалі, згідно з чинним законодавством домашній арешт може бути на півроку. Загалом у нього було чотири місяці. Термін сплив, більше порушень виявлено не було… Тож ми більше не клопотали про продовження терміну утримання ще на два місяці.

Стосовно перенесень судових засідань. Два засідання не відбулись через неявку захисника обвинуваченого, далі суддя був у відрядженні. Одне засідання відбулось — 4 червня, було допитано потерпілих. На 25 червня мали допитувати свідків, але їхню присутність не було забезпечено поліцією. Так само не з’явились свідки й на засідання 10 вересня… Яка наша провина? Взагалі, присутність свідків має забезпечити поліція на підставі ухвали суду! Я обов’язково вивчу це питання зі своїми підлеглими та і з представниками Національної поліції. А наша позиція незмінна — злочинець має бути покараним!

Тим часом активісти Громадської спілки «Всеукраїнського об’єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО» запланували виїхати до Крижополя та Голубечого, аби особисто неупереджено розібратись у скандальних подіях.

Редакція готова вислухати інші точки зору на цю ситуацію.