Очевидці досі зі слізьми на очах згадують моторошну картину — від добротної хатини залишилась лише купа цегли. Біля будки метушився наляканий та поранений в голову песик. Чотирилапий, стікаючи кров’ю, продовжував охороняти обійстя, наче відчуваючи, що у родині сталось велике лихо.

– Того дня я йшов на роботу. Було близько 06.45. Раптом вибух. Я злякався. Побачив дим чи то пилюку з-за дерев, осколки не летіли. Спочатку подумав, що це якісь роботи на місцевому кар’єрі проводять, але виявилось, що ні. На потужний звук збіглись сусідки. Замість хати дідуся лежали блоки з цегли та ракушняка. Страшне видовище, не дай Бог таке пережити, — розповідає очевидець подій Василь. — Ми негайно викликали лікарів та рятувальників, сповістили родину. Тим часом я перекрив газ. Лічильника не знайшов, він був десь під завалами. Своїми силами ми намагались витягнути дідуся Дем’яна, але нічого не виходило. Жодних звуків він не подавав. Бійці ДСНС прибули оперативно і змогли дістати старенького. Чув, що його прикрило столом на кухні, то й врятувало.

Із важкими травмами Дем’яна Круп’яка госпіталізували до районної лікарні. Під час огляду місцеві лікарі діагностували 70% опіків тіла чоловіка. Санавіацією старенького доправили до Вінниці, а медики робили все можливе та надможливе. В ніч на суботу дідусь помер. Наступного дня його поховали у рідному селищі біля дружини. У нього залишилось дві дочки та онуки.

Тим часом фахівці встановлюють причину трагедії, і однією із версій є витік газу. І хто відповідатиме за це — поки важко сказати. Бо якщо вийде, що дідусь із проханням усунути дану проблему не звертався до газовиків, то винуватцем може залишитись він.

– Дідусь користувався газовою плиткою на природному газі. Котел, який працював на централізованому газопостачанні, він не вмикав. Досить часто готував їжу для худоби на літній кухні. Можливо, трагедія сталась через незадовільний технічний стан обладнання в будинках, — кажуть односельчани загиблого. — Бо коли у Турбові проводили газ, більшості встановили дешеві та неякісні крани. То ті, хто в цьому розбирався, відразу замінили їх на кращі. Тож зараз потрібно спілкуватись із тими, хто проводив монтаж обладнання під час газифікації, та звертатись до газової служби, які не помітили недоліків. Бо в нас часто люблять все списувати на мертвих. Так легше.

Віталіна Трудько