Біля себе розмістила плакат зі словами »Козятинське відділення соцзахисту та електромережі вкрали субсидію і нарахували заборгованість. Владо, відреагуй!»

– Я родом із Західної України. Вся моя родина вміє добиватись справедливості, тому мені дивно, що така пасивність на Вінниччині, — каже Галина Демчук. — Прислухавшись до реклами в ЗМІ щодо субсидій, я вирішила нею скористатись. Заповнивши відповідні бланки заяви та декларації, надіслала їх рекомендованим листом до Козятинського райуправління соцзахисту населення. Субсидію отримала на три місяці — з жовтня 2015-го по грудень цього ж року. Коли ж почався 2016 рік, субсидію на електроенергію я не отримала, хоча її повинні були автоматично подовжити на підставі поданих раніше документів.

Поїхала в Козятин, аби з’ясувати питання. Але там відповіли, що немає розпорядження з Вінниці, а з Києва гроші не виділили. Тоді мені увірвався терпець, і написала заяву до Міністерства соцзахисту населення України та до обласного управління. Тим часом із району мені надійшло повідомлення про надання субсидій з вересня по грудень 2016 року. Тобто за цей період оплата електроенергії дорівнювала б 289 грн. 60 коп. Та найцікавіше те, що у листі, який надіслали обласні фахівці, було вказано про виділення 868 грн. 80 коп. Що це за така подвійна арифметика? Куди поділись 579, 20 грн. на решту вісім місяців? В мене ні корови, ні свині, паїв немає. Нової хати не купила, а живу у старій глиняній — своїй однолітці. Саме тому я вирішила оголосити безстрокову акцію та голодування, бо іншого виходу із ситуації не бачу. Сподіваюсь, що до мене приєднаються інші обмануті владою вінничани. Вражає, що з чиновників на мене ніхто не звертав увагу. Більш того, навіть закривали собою, бо того дня у Вінниці був Володимир Гройсман. Хотіли, щоб я не створила незручностей європейському та комфортному місту…

Під час нашої розмови до Галини Демчук приїхала директор департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА Наталія Заболотна.

– Проблема в тому, що пані Демчук у 2016 році звернулась про призначення субсидії на тверде паливо, житлово-комунальні послуги у вересні 2016 року. Їй було виділено субсидію на придбання твердого палива. Але оскільки людина звернулась у вересні, відповідно до нормативно-правових актів, субсидія призначається з моменту звернення. Тобто на тверде паливо йде одноразово повна сума, а на житлово-комунальні послуги — з моменту звернення.

Додам, що субсидія на тверде паливо призначається щороку за заявою громадянина, а не автоматично. Станом на сьогодні по субсидіях все вирішено. У 2017-2018 роках пані отримала субсидію в повному обсязі.

Щодо боргу за електроенергію, то ось як прокоментував ситуацію директор ПАТ «Вінницяобленерго» Андрій Поліщук:

– До даної жінки я відправив цілий відділ колег. Їхати до нас вона відмовилась. У пані дійсно є борг. Ми його реструктували (розписали), хоча ми не банк. Єдиний вихід – сплатити борг, а вона це відмовляється робити.

Тим часом Галина Демчук продовжує акцію протесту…

Віталіна Трудько