Щоб спекти усі ці смаколики, потрібно мати найголовніше — святковий настрій і найкращі продукти, а починати приготування обов’язково з молитви. У цьому впевнені майстрині з мальовничого Хмільницького району, які напередодні Дня незалежності представили вінничанам свої вироби, від яких просто дух перехоплювало.

– Сьогодні ми привезли на виставку не просто короваї, а справжні витвори мистецтва від хмільницької філії «Зернопродукт» (директор Юрій Фаринюк), підприємств «Американські технології» (Рогинці), «Щедра нива» (Клітенка), від сільських рад Кривошиї, Сальниці, Великого Острожка та Жданівської ОТГ. У нашому районі коровайниці славляться далеко за його межами. Випікають весільний хліб круглої, прямокутної та квадратної форми. Секрет смачної випічки — чимало домашніх яєць, трішечки горілки, багато вимішуємо, і тоді тісто буде дуже пишним, а коровай не буде кришитись, — розповідають директор районного будинку культури Лариса Ковальчук та методист Оксана Перун.

Прикраси у вигляді шишечок, колосків та квітів майстрині роблять власноруч. Вірять, що коровай має магічні властивості, а тому намагаються, щоб у печі він не сів і не лопнув, а спікся гарний, на довге життя.

Віталіна Трудько
Фото Олексія Бойка