На Сході, звідки родом баклажани, їх вважають овочем довголіття. Вони містять вітаміни групи В, які добре впливають на нервову систему і позбавляють від безсоння, корисні для профілактики грипу та застуди.

Також у баклажанах наявні калій, фосфор, залізо, кальцій, магній, мідь, марганець. Саме тому вінничанка Валентина Кошова готує чимало страв із цього овоча. Одна із її найулюбленіших — швидкі мариновані баклажани. Виходять просто чудові, іноді навіть не відрізняються за смаком від лісових грибів.

– Для приготування треба кінчики у баклажанів (беру 2 кг) відрізати гострим ножем, зробити в овочах кілька проколів, закинути в окріп, відварити близько 7-10 хвилин. Вийняти, остудити, віджати зайву воду. Охолоджені баклажани нарізати уздовж смужками — так званими язичками. Далі готуємо маринад. Змішуємо та збиваємо по півсклянки оцту, олії та цукру. Додати далі три чайні ложки солі. Після того беремо три головки часнику і дрібно нарізаємо, — каже пані Валентина. — Готові пластинки баклажанів вмакаємо у маринад та складаємо у пластикове відерце. Після того закриваємо його кришкою та ставимо у холодильник. Через кілька годин страву можемо їсти. Баклажани чудово смакують із картопляним пюре, кашею чи просто в окремому вигляді.

Віталіна Володимирова