У своїй колекції він має вже чимало дорослих плодоносних дерев і вирощує саджанці високоврожайних та екзотичних сортів. Також активно веде блог та знімає відео для свого сайту «Твій горіх». Урожайність 8-річних горіхів, у перерахунку на гектар, становить 8 тонн. Це за один рік без удобрювання!

– Мій дід любив горіхи, насаджував їх по всьому селу. Його досвід і я перейняв. Впевнений, це чудова інвестиція не лише у своє майбутнє, а й своїх дітей. У нашому селі Лісове Барського району дерева, яким 60-70 років, родять по 200-250 кг горіхів. Коли я вирішив закласти плантацію, то купити хороший посадковий матеріал було ніде, — пригадує пан Іван. — Мусив зробити власний розсадник – для себе та друзів. Ті, у свою чергу, розповіли про мене своїм знайомим — і так у мене з’явились перші замовники. Мій горіховий сад молодий, частина його – віком 7-8 років. Також маю хороші маточні дерева від діда, з яких беру матеріал для насіння і щеплення.

Іван Юкал називає три основних моменти, які слід враховувати перед закладанням саду. На його думку, це сила росту, тип плодоношення і запилення. Наприклад, карликовий горіх висаджують за схемою 4х 6 метрів, а високорослі слід садити за схемою 10х10 метрів.

А перед закладанням саду слід визначити «розу вітрів» у період між 15 квітня і 15 червня. Також він рекомендує висаджувати в саду різні сорти різного терміну дозрівання: 30% ранніх, 50% середньостиглих і 20% пізніх. Про закладку плодової бруньки слід подбати ще в липні або серпні попереднього року, щоб у серпні вона була потужною і міцною — тоді краще буде запилення і велика зав’язь.

Щодо сортів, то наш земляк також має цінні поради.

– Пасєка — крупноплідний, середньорослий сорт. Доросле дерево дає 29-38 кг. Плоди — вагою 40-42 г, у посушливі роки — 35-37 г. Добре підходить для запилення інших дерев, бо жіночі та чоловічі квітки ростуть на ньому порівну. ВеБу 6 — середньорослий, дає великий вихід ядра — 52-56%. Дерево можна садити густо, наприклад, на дачних ділянках. Вага ядра 16 г. Урожайність дорослого дерева 30-36 кг. Маловразливий до хвороб.

Вікторія Снігур