У стінах храму знайшли прихисток цінні колекції фотосвітлин відомого місцевого фотографа Шварцмана, тут знаходяться різноманітні колекції монет, предмети українського побуту. Та найбільш цінною та унікальною є колекція листівок загиблого земляка Миколи Смірнова, яку передали його нащадки. Чоловік — уродженець Козятина.

– Щоправда, життя його було недовгим. Народився він у 1897 році, а загинув у 1916-му.

Батько Миколи приїхав в Козятин на початку ХХ ст. із Холма, служив спочатку залізничником, а потім прикажчиком у лавці, про що свідчить записничок, котрий зберігається в нашому музеї. Саме з нього ми дізнались, коли народилися його діти, в тому числі й загиблий Микола. Він зростав разом з  п’ятьма братами і сестрами: Федором, Василем, Клавдією, Оленою, Марійка померла через 2 місяці після народження. Закінчив хлопець Козятинське вище залізничне чоловіче училище. Обрав військову кар’єру і вступив до ІІ Київського військового училища. Саме листування з батьком і сестрами допомогло нам відтворити життя та побут майбутнього військового офіцера даного учбового закладу, розпорядок дня, дисципліну, відпочинок. Листи писалися на спеціальному аркуші зі значком учбового закладу, в котрих він сповіщав своїх рідних про військову муштру, про тренування на стрільбищі і результати, — розповіла директор музею Лілія Макаревич. — Харчували їх 4 рази, видавали 2 костюми військові — вихідний і стройовий. Шинель коштувала дуже дорого — 38 руб. Юнак замовляв рідним з містечка залізничників вовняні панчохи, портянки і пальчатки теплі. 9 вересня 1915 р. нашого 18-річного земляка було посвячено в юнкери артилерії та  видано рушницю. 1 січня 1916 року юнкеру присвоєно офіцерське звання прапорщик. А влітку 1916 р. Микола написав, що їх починають брати на фронт. Через 2 тижні, 10 вересня, батько у Козятині отримав повідомлення від полкового священика отця Аркадія, що його син загинув від важкого поранення розривною австрійською кулею і похований біля православної церкви на кладовищі.

Найжахливішим є те, що батько в зв’язку з матеріальними труднощами не зміг забрати тіло сина і поховати його в рідному містечку Козятині. Родина Смірнових втратила в 1-ій Світовій війні ще одного сина — Василя Івановича Смірнова, котрий зник безвісти…

Вікторія Снігур