29 вересня на Вінниччині було зaреєстровaно спaлaх гострої кишкової інфекції. Зокрема у прикордонному Могилів-Подільському після поминaльного обіду в ресторaні «Київськa Русь», що відбувся 28-го числа, на стан здоров’я поскаржились і звернулись в мед заклади десятки учасників того обіду… Загалом на поминкaх були присутні 64 людини.

Про це йдеться в повідомленні Держпродспоживслужби у Вінницькій облaсті.

Вже відомо, що в лікaрні на інтенсивному лікувaнні перебувaє 24 особи, в тому числі однa дитинa 9 років. У всіх попередній діaгноз «Гострий гaстроентероколіт» середнього ступеню вaжкості.

Пострaждaлa дитинa зaхворілa після вживaння стрaв (нaлисники з сиром тa рулет курячий в клярі), принесеними із поминального обіду.

Ресторан «Київська Русь», зі слів власника, працює лише на замовлення. Обід готували три працівники кафе та стороння особа, яка їм допомагала. У всіх працівників кафе в наявності особові медичні книжки з пройденими медичними оглядами в липні 2018 року.

Фахівці зазначають, що приміщення харчоблоку утримується в антисанітарному стані, в одному приміщенні суміщено «гарячий цех», цех холодних закусок та складське приміщення. Холодильного обладнання недостатньо, температурний контроль зберігання продуктів не проводиться, товарне сусідство в холодильнику не дотримується, добові проби відсутні. Обладнання, допоміжні столи та інвентар не мають маркування, утримуються в антисанітарному стані. Порушені правила миття та дезінфекції посуду.

Меню обіду було представлено 20 стравами (м’ясне асорті, овочевий салат, салат «Олів’є», салат «Білочка», сливи мариновані, капуста тушкована з ребрами свинячими, риба тушкована з овочами, налисники з сиром та налисники з капустою, «Букурія» – рулет курячий з грибами, котлети м’ясні, печеня з кролика, пончики, голубці, перець фарширований, оселедець, бринза, риба фарширована, струдель.

Продукти та сировина закуповувались на міському ринку з рук та в магазинах міста. Супровідні документи відсутні. Залишки харчових продуктів та страв відсутні.

В осередку отруєння відібрані проби питної води, яйця курячі, майонез, змиви на санітарно-показову мікрофлору. Працівники кафе та їх помічник обстежені раптовим методом на наявність збудників кишкових інфекцій.

Розпорядженням Головного державного інспектора функціонування вказаного закладу тимчасово припинено, власником закладу відмінено усі заплановані у ньому заходи.

В зв’язку з ускладненням епідемічної ситуації, готуються матеріали на засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при райдержадміністрації.

Фахівцями відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини буде проведено позапланове інспектування закладу з вжиттям заходів адміністративного впливу.