4 жовтня 2018 року об 11 годині у Вінниці в приміщенні Вінницького прес-клубу відбудеться круглий стіл «Дружинам ветеранів – увагу влади і громади». Громадські активістки, волонтерських організацій, депутати, представники державних служб говоритимуть про співпрацю у вирішенні проблем жінок, які постраждали від конфлікту на Сході України, бо втратили чоловіка або тривалий час переживали його відсутність.Захід проводиться в рамках проекту «Жіноче коло», який реалізовуються ГО «А-ВЕСТА» та волонтерською групою «Бойові бджілки» за підтримки Відділу преси, культури та освіти Посольства Сполучених Штатів Америки.

Дружини ветеранів помітні у громаді переважно на святкових чи траурних заходах, однак вони не мають тієї уваги суспільства, як ветерани АТО – чоловіки. Вважається, що жінка самотужки повинна докладати зусиль, аби допомогти чоловікові в реабілітації, але мало говориться, що допомога потрібна самій жінці.

«Дружина військовослужбовця, який воює на Сході, має додаткове психологічне навантаження, бо тривожиться за чоловіка і одночасно повинна дбати про життя родини . Дружина ветерана – має ті ж проблеми, тільки з присутністю чоловіка вдома, бо потрібно піклуватись про його лікування, реабілітацію, оформлення документів і одночасно дбати про дітей і про себе. Вдова мусить пережити біль втрати і знову ж таки вирішувати фінансові, психологічні, соціальні проблеми родини. При цьому допомога від громади і державних структур часто зводиться до вшанування, нагород, однак повсякденні психологічні і економічні проблеми, реабілітація чоловіка, допомога дітям пережити відсутність батька і його повернення – все це залишається на плечах жінок,» – розповідає керівниця проекту волонтерка Лариса Полулях.

Проект «Жіноче коло» готувався у відповідь на побажання жінок мати більше правової інформації. Деякі жінки розповідали на попередніх заходах ГО «А-ВЕСТА», що їм важливо отримувати подарунки та матеріально допомогу, але не вирішує їх основних проблем. А правова та психологічна просвіта – допомагає у вирішенні. Наприклад, отримання соціального статусу суттєво допомагає у вирішенні матеріальних проблем родини.

Проектом передбачено надати жінкам правові консультації і соціальний супровід, провести тренінги з правових і психологічних питань, та сприяти у створенні кола підтримки і взаємодопомоги, яке діятиме після завершення проектних заходів.

Контактна інформація –
+38 067 700 50 76, +38 093 006 76 17 координатор проекту Лариса Полулях
a.vesta2008@gmail.com