Юрій Березін з Теплика опанував рідкісну техніку випалювання та створює справжні витвори мистецтва. Його картини були представлені на Київщині, Черкащині, велика їх кількість знаходиться у Львівській картинній галереї, а також в приватних колекціях. Часто майстер дарує ікони друзям та рідним на свята.

– Ще з давніх давен, коли люди не мали змоги передавати інформацію, світогляд та відчуття за допомогою фарб чи інших засобів, вони залишали своїм нащадкам, зображення на камінні та скелях. Нині ж для реалізації творчих задумів Юрій Березін відбирає найкращу липову дошку, адже саме ця порода дерева використовується для іконостасів та іншого храмового начиння, вона м’яка і легко піддається роботі. З інструментів – лише паяльник. Перед початком кожної роботи, яка може тривати більше місяця, вдома він молиться перед старою іконою 17 століття, – розповіли журналісту у Теплицькому районному будинку культури.

Робіт у Юрія Березіна справді багато. Одна з перших – зображення Олекси Довбуша. Є і лики святих – Божої Матері з Ісусом, Святого Миколая Чудотворця, Параскеви Великомучениці, Святої Трійці. Родзинкою є те, що на зворотній стороні ікон випалені зображення храмів, у яких вони були освячені. Крім того, у творчому доробку майстра портрети відомого композитора Володимира Івасюка, Мони Лізи, української письменниці Галини Журби, генія Тараса Шевченка та славетного земляка – композитора Миколи Леонтовича. Неодноразово у районі та області він презентував свої шедеври на виставках. Юрій Березін вже давно мріє про створення дитячого колективу, бо саме дітям прагне передати свої знання, вміння та секрети перетворення звичайної деревини у витвір мистецтва.

Вікторія Снігур