Уже кілька місяців у Гайсині триває скандал навколо єдиного у місті храму Святого великомученика і цілителя Пантелеймона Української Православної Церкви.

За словами парафіян, районна влада робить все можливе, аби його офіційно не існувало на папері, хоча він вже збудований і мерія виділила відповідну ділянку. На підтримку храму люди зібрали понад 5000 підписів. Натомість посадовці районної ради та РДА звинувачення відкидають.

26 вересня посадовці на сайті розмістили оголошення про громадські слухання. Щоправда, нашвидкуруч, бо призначили їх наступного дня, тож більшість у залі було бюджетників. На слухання завітав і наш журналіст.

Першим виступив перед людьми директор парку, в якому побудований храм, Ігор Гаврищук. За його словами, через дане питання нині населення міста розділилось навпіл.

– Справа не в самому храмі, а в місці, де він. Захотіли будувати саме в парку, який є рекреаційною зоною. Дозвіл на будівництво ні міська, районна чи обласна ради самі не мають права давати. Це має бути тільки за погодженням Міністерства культури. Коли вже розпочалось будівництво храму, я був зобов’язаний повідомити владу, — сказав директор парку. — Підійшов до робітників та попросив дозвільні документи. Їх не було, тому сказав призупинити будівництво, але мене не слухали. Отець Ярослав казав, що будує не він, а громада. Треба якнайшвидше вирішити це питання. Або будуємо, або ні. Протистояння між людьми не має бути. Спроб відкусити шматок парку багато. Заявляю, що на сьогодні не планувалось і не планується ніяких капітальних будівель у парку.

Голова Гайсинської районної ради Григорій Боровий у своєму виступі говорив, що його турбує протистояння між громадою і що влада зовсім не проти української церкви.

– Ви подивіться, як змінюються наше місто та парк. З року в рік тільки краще. Третій рік ми активно беремо участь у конкурсах. У 2018-му районна рада виграла із двома проектами, серед яких будівництво спортивно-дитячого майданчика для діток, тих, хто має особливі потреби. Чи бути церкві в парку, чи не бути? Хотілось би, щоб рішення задовольнило всіх людей. Тож ми вирішили провести цю зустріч для того, щоб почути вас, сідати та домовлятись. Але категоричністю питання не вирішиш! Можливо, у парку колись буде церква, але її треба узаконити. А закон сьогодні пише, що це парк культури та відпочинку. Там, у першу чергу, мають бути різноманітні майданчики, все для розвитку культури та дітей.

У цей момент у залі обурення. Люди запитують: з яких це пір парк став фактично власністю районної ради, адже він належить місту?! Тим паче в грудні 2017 року було рішення мерії про відведення землі для громади КП, але його район відмовляється виконувати. На це Григорій Боровий відповів, що парк — комунальна власність територіальних громад Гайсинського району, і насправді міська рада видала дозвіл на виготовлення технічної документації. Емоції зашкалювали. Дехто обурювався, що на брамі вчепили замок, аби до храму не можна було під’їхати, а ось для того, щоб привезти пиво для генделиків, ворота відкривають.

– Я з 2014 року воюю на Донбасі. Пережив бої у Дебальцево. Чотири роки бачив тільки смерть та пекло, — заявив боєць з Гайсина. — Так, я був у вас на дошці пошани. Скільки грошей було виділено на парк, вже можна було все там зробити. Залиште цей храм у спокої. Бо за що стільки хлопців полягло і за що ми воюємо?

Інший учасник АТО Андрій Головань попросив не воювати між собою, а шукати компроміс. На його думку, йде незаконне захоплення ділянки і технічна документація на ділянку не виконана.

– Я перший раз у тій церкві каявся за вбивства. Є ділянки за 200 метрів далі. Чому там не можна побудувати? Я перший прийду на допомогу.

А місцевий житель Юрій Поляруш ось як оцінює ситуацію із церквою:

– Районна влада затіяла цю «возню». Людей, які підтримують церкву КП, обзивають тітушками. Брешуть, що у парку поховані туберкульозники, скотомогильники. Храм Божий районна влада плутає із комерційною забудовою. Нас не буде, а ця культова споруда стоятиме та прикрашатиме наш край. Там не вирубали жодного дерева, там не буде шкідливого виробництва. В декого, вибачте, задниця цвинтарем тхне, а вони все одно проти Бога. Так не можна. І громада наша не поділена на дві частини. 90% вірян хочуть ходити у цей храм. Давайте знайдемо змогу не забороняти, а будувати.

Далі до мікрофону вийшов член обласної громадської організації «Народовладдя Вінниччини» та представник комітету екології і земельних ресурсів Валерій Тимченко.

– Питання по парку обговорювалось 6 вересня в обласній раді. Були на ньому представники влади Гайсина. Є порушення як з одного, так і з іншого боку. Так, Ярослав порушив. Він збив замок і почав копати котлован. Я його особисто просив це не робити, мовляв, нехай директор парку напише, що він відмовляється. Так, отцю не дали дозвіл у обласному відділі «спадщини», усі інші служби були підписані! 26 вересня на сайті РДА було оголошення про громадське обговорення щодо будівництва церкви на 27 вересня. Але це мало бути як мінімум за тиждень зроблено. Тому, як ви сьогодні зібрали цих людей — я не буду з’ясовувати. І якщо це громадські обговорення, то де секретар, де регламент? Чи це так просто — поговорили та забули? Чи щоб людей розсварити?

На завершення голова Гайсинської РДА Владислав Уткін заявив, що варто зібрати позачергову сесію районної ради, запросити туди депутатів як з району, так і міста. І шляхом обговорення дійти до правильного рішення.

Одночасно з громадськими слуханнями в парку біля храму-меморіалу в пам’ять полеглих воїнів захисників, які поклали своє життя за волю України, відбувся мітинг та служба за будівництво храму.

– Я вважаю, що в районі багато реальних проблем, які повинна вирішувати районна влада, — додав гайсинчанин Олександр Колісніченко. — Це невідремонтована об’їзна дорога, весь транзитний потік транспорту через центр міста, занедбана річка, невирішені екологічні питання та інше. Не варто штучно створювати та нагнітати конфлікти. Спеціалісти вирішать як законно оформляти документи для церкви. Головне — їм не заважати.

Вікторія Снігур