Колись у колгоспах крали при сівбі зерно, вимінюючи на горілку. Керівники списували телят і накривали «поляну». Крали й пили… Давно немає колгоспів. Та думаєш, читачу, що красти тепер нічого? Помиляєшся! Можна красти здоров’я потомків, воду, чисте повітря. Як це? Наприклад, будує МХП найбільшу фабрику в Європі по вирощуванню курчат-бройлерів терміном 41 день. Антибіотики, гормони, стимулятори росту… І підсовує ці курники (9 млн штук на рік), по суті, душогубки, попід села, як це відбувається в с. Новоселівка Немирівського р-ну, рясно годуючи селян обіцянками гідної цивілізації, соціальними подарунками.

Звичайно, не всі купились. Але з ними місцева влада поступово провела «профілактичну роботу». І протидія цьому гіганту вщухла. Утворилась агресивна більшість, що на зборах громади голосує одноголосно — за зменшення санітарної зони майже вдвічі, за погодження з екологією.

Хто ці люди? Одну групу я вже згадав вище. Друга — живе в Ладижині і мріє про відрізок дороги до села, що її побудує птахофабрика. Багато з них там і працюють. Третя — працівники підприємства з різних сіл. Вони гастролюють по зборах громад, дружно вигукуючи «Ганьба!» всякому, хто скаже щось незручне про МХП. Інтерес, як бачимо, корисливий. Хто ж буде думати про суспільство?

Згадайте історію. Будували комунізм — отримали голодомор, виконували п’ятирічки за три роки — отримали Чорнобиль, торгували голосами на виборах — отримали Майдан, Януковича і війну. А далі «газові камери» попід села, і що? Онкологія, стафілококи?… І сумління нікого не гризе.

Коли пішли дощі, почала масово гинути у Ладижинській водоймі риба, раки полізли на берег. Винних нема. А насправді винуваті всі: і фермери з гербіцидами, і сміття по лісосмугах, і МХП зі своїми «добривом» у буртах. Невже Ванга правильно напророкувала, що питна вода буде дорожча золота?

Скоро знову вибори, і сумно стає, коли старі «лідери» за олію і курячі стегенця штовхатимуть до влади собі подібних. Є думка, що зміна свідомості українців відбудеться років за 50. Не погоджусь з цим! Треба розумнішати швидше! Мої онуки мають зростати в здоровому політичному, культурному, соціальному та екологічному середовищі України!

Валерій Зелінський
с. Новоселівка