Керівник розповів, що операційні витрати підприємства за перше півріччя складають 122 млн 968 тис. грн., і це на 17,4% більше, ніж у відповідному періоді минулого року. Левову частку цих витрат складають значно підрослі ціни на енергоносії, реагенти для очищення води, паливно-мастильні матеріали, матеріали на виробництво. А ще значно зросли ставки податків і зборів й мінімальні гарантії в оплаті праці. Між тим, обіцяні ще минулого року 40 мільйонів доларів від Світового банку й досі не надійшли. Він нагадав, що мережа водопроводу у Вінниці — це 621,3 кілометра, а мережа каналізації – 526,2 км, і 25% цього господарства — в аварійному стані. Про якість і тарифи не згадував. Зате ці два та інші моменти стали причиною цілої бурі критики, котра звалилася на його голову. Депутати звинуватили Олександра Чернятинського у некомпетентності.

– Скажіть, як ви попали на цю посаду? Ви якийсь родич Кістіона? Ви навіть не можете прочитати те, що написано звіті! — обурювався депутат обласної ради Валерій Скрипченко. — Як так, що тендер на реконструкцію вінницьких очисних споруд у вас виграє фірма, де керівник — земляк Кістіона? У вас у заступниках його син. І чомусь саме з його фірмою «Водоканал» підписав угоду про реконструкцію каналізаційного колектора. Ви не надали жодної чіткої відповіді, коли і що буде зроблено і за які гроші.

Справді, «Вінницький водоканал» обрав виконавцем робіт по реконструкції очисних на Сабарівському шосе, 4 фірму з Ямполя «Подільські будови». Власник її – земляк віце-прем’єра Кістіона Євген Балабух. Вінницькі активісти зазначають, що два роки тому фірма, очолювана Євгеном Балабухом, вже була фігурантом кримінального провадження щодо неякісного ремонту готелю  для  проживання переселенців у Ямполі.

І взагалі — до роботи цього комунального підприємства у вінничан чимало запитань. Активісти Автомайдану навіть створили електронну петицію на сайті Вінницької обласної ради з вимогою провести незалежну аудиторську перевірку діяльності КП «Вінницяоблводоканал».

Втім, коментувати озвучені претензії Олександр Чернятинський відмовився. З приводу тендерів зазначив:

– Цього року плануємо завершити перший етап реконструкції очисних споруд. Щодо тендера, то у мене є голова комісії і були проведені прозорі торги, де брали участь всі, хто подавав документи. І про компетентність переможця скажу, що він проводив реконструкцію очисних споруд у Ямполі. І жодних зауважень до їхньої роботи не надходило. У мене немає підстав йому не довіряти.

Депутат від БПП Людмила Станіславенко пробувала захистити керівника «Вінницяоблводоканалу». Однак, тричі виносили його звіт на голосування, але підтримали його лише 38 голосів. Що ж, сесійна зала стала для нього справді нелегким випробуванням. У червні минулого року депутати змусили його пити воду з-під крану. Цього разу — нові зауваження. Якість води, між тим, ніяк не поліпшилася.

Фото Сергія Хіміча