Експорт товарів із Вінницької області за останні три роки збільшився на 80%. Різко змінилась і географія експортних поставок.

Через військові дії на Сході України транзит українських товарів у значній мірі здійснюється через Молдову до Румунії й інших країн Євросоюзу. Великий обсяг вантажоперевезень йде з Молдови в Україну, зокрема через пункт пропуску в Могилеві-Подільському він зріс на 50%.

У зв’язку з цим постала реальна необхідність оновлення і розвитку мережі доріг Укравтодору, зміни режиму роботи існуючого мосту в районі села Бронниця і спорудження нового мосту Ямпіль-Сороки. Ці питання, які входять до урядової програми Національної транспортної стратегії до 2030 року, обговорили учасники українсько-молдовської робочої групи з питань транспорту на виїзному засіданні 27 вересня.

Вінниччина дуже вигідно розташована, через нашу область проходять міжнародні траси М-12 і М-21.

– По Вінницькій області реалізуються три дорожні проекти — до Одеської траси, до Могилева-Подільського і перспективний проект сполучення з Молдовою через міст Ямпіль-Сороки, — відзначив Віктор Довгань, заступник міністра України з питань європейської інтеграції.

Старий міст Могилів-Подільський — Отач не витримує сьогоднішніх навантажень. Другий міст Бронниця-Унгур використовується лише як пішохідний, нині розглядається можливість пропуску через нього легкових авто. А от третій потужний міст через Дністер поєднає Ямпіль і село Косеуц Сороцького району. Його орієнтовна вартість 1,5 млрд грн. Крім того, треба буде оновити дороги від Ямполя до міжнародних трас М-12 та М-21. Учасники засідання обговорили один з оптимальних варіантів напрямку руху транспорту з Ямполя через Томашпіль-Шпиків-Немирів і оглянули місце майбутнього будівництва мосту в Ямполі, де зараз діє поромна переправа.

– Міст сприятиме активному розвитку транскордонного і міжрегіонального співробітництва між Україною і Молдовою. До кінця 2018-го треба підготувати техніко-економічне обгрунтування, на початку 2019-го виготовити проектно-кошторисну документацію з визначенням фінансування і проведенням тендерів. Реальні роботи з будівництва мосту Ямпіль-Сороки, як заплановано, розпочнуться в І-ІІ кварталі 2020 року, — пообіцяв Валерій Коровій, голова Вінницької ОДА.