Страшні вибухи розривали повітря в межах 20 кілометрів, розносили смерть тисячі осколків. Вогняний гриб від калинівського арсеналу було видно у Вінниці. Десятки тисяч людей вивозили з небезпечної зони. Снаряди падали на домівки, вилітали двері, вікна, зносило дахи в сусідніх селах…

Гучні заяви влади про розслідування за рік якось стихли. Пошкоджені будинки так усі й не відремонтовані. А винним у техногенній катастрофі виявився якийсь офіцер, що заплатив 800 гривень штрафу. Хіба потрібно ще щось говорити? Збитки населення і держава зазнали на сотні мільйонів доларів. Такі необхідні боєприпаси для армії під час військових дій пішли на вітер. Сотні пошкоджених будинків так і увійшли в зиму із закритими целофаном вікнами та дахами. А моральний стан переляканих громадян як оцінити?

І знову вибухи, і знову – версії, диверсії, балачки, образи, що не пустили в ефір… Не вірю. Жодному високопосадовцю силових структур після повторення Калинівки на Чернігівщині не вірю. Держава витрачає мільярди на свою безпеку. Ми утримуємо за величезні гроші силу-силенну спецрозвідників, службу безпеки, і т. д. Чому ж знову, хлопці?

А відповідь напрошується сама. Спецвистави із підірваними арсеналами потрібні самим високопосадовцям, в погонах і без. Це скільки можна украсти тих боєприпасів, а потім списати на якогось «віртуального когось», що прилітав, чи то приходив, чи, може, приплив спеціально прокопаним каналом. А скільки потім можна відмити на ремонтах розбитих осель… А люди? Що зараз в Україні люди? Кому вони потрібні? Хто про них піклується? Нехай тікають, ховаються, якщо хочуть жити… Адже на кону мільйони доларів. І за все – про все 800 гривень штрафу та черговий стрілочник. І, якщо це не так, то хочу нарешті почути, чому безкарними залишаються очільники служб, що мали би цілодобово в 25 рядів охороняти, як зіницю ока, таку дорогу та небезпечну територію.

Нам багато з високих трибун розказують про те, що армії потрібна допомога, ми, крім інших податків, уже чотири роки платимо військовий збір. Для того, щоб якоїсь ночі знову все зібране за наші тяжко зароблені копійки злетіло у повітря і наробило біди для нас же самих? Де тонко, там і рветься. Рветься так, що сотні тисяч мирних жителів потім стають заручниками власної армії. Це уже й дитині зрозуміло, що наша державна машина вже дуже тонко пряде. А чиновники за «грубі бюджетні мільярди» відбуваються легким переляком.  І, щоб врятувати країну потрібно негайно все розставляти на свої місця.

На фото – наслідки вибухів у Калинівці.