І ви хочете, щоб молодь за цю владу голосувала? Поважала вас?

Днями у Вінниці відбувся всеукраїнський молодіжний форум. Представники молоді, громадські та студентські лідери порушили найболючіші проблеми, як і виклики, які стоять перед молоддю України. Презентували альтернативну молодіжну програму.

– Ви запитуєте, чому ми ліземо в петлю, чому заглиблюємось в Інтернет і там пропадаємо? Чому  не ходимо на вибори? Чому мріємо виїхати з України?

Та тому, що ви створили нам таку реальність, від якої хочеться подалі втікати. – Підкреслювали на форумі молоді люди.

– Починаючи зі школи і продовжуючи в інститутах та університетах – все куплено. Хочеш гарну оцінку – плати викладачеві, хочеш на практику за кордон – плати, хочеш писати дисертацію – плати, хочеш червоний диплом – плати, хочеш знайти роботу за фахом – плати!

В країні де найуспішнішими стають трійочники не обтяжені розумом та мораллю – ми активні та розумні, прагнучі перемін – зайві. – обурювались представники студентської молоді, громадські активісти.

За останніми опитуваннями – 1млн. 800 тисяч молоді вже завтра готові навіть не на заробітки, а назавжди виїхати із України.

Бо тут вони не бачать свого майбутнього. Бо сьогодні 76 відсотків молоді  (від 18до 35 років) бездомні. По суті бомжі в своїй країні. Половина випускників вузів та інших навчальних закладів безробітні –

Констатував Сергій Митрофанський, спікер Форуму молоді.

– Це ваша країна і ви не повинні з неї виїздити. Просто вам потрібно об’єднуватись і вимагати своїх прав. Бо де б ви не були за кордоном – будете чужинцем. Це політика така олігархічної держави – витиснути звідси все прогресивне, думаюче, активне і бажаюче змін. Бо в країні де заправлятимуть олігархи-латифундисти (де факто власники більше 32000 га землі), потрібно всього 15мільйонів людей. І саме тих, хто б обслуговував бізнес олігархів. Можу дати гарантію, що українські олігархи, які контролюють владу України вже десятки років, наш народ туди не поведуть. Насправді це загравання із Європою для того, щоб потрапити із своєю сировиною та продукцією на ринки Європи. Бо там її вигідно продавати за дорогий долар. Тому, якщо ми хочемо прозорості, справедливості  і дійсно європейського вибору – ми маємо спочатку на виборах змінити олігархічну владу на народну. Тому ви молоді, незалежні – не втікайте від політики, а йдіть у неї і ставайте депутами, головами, президентами. І тоді вам не будуть кидати 3 гривні в рік, яких навіть вистачить раз у трамваї проїхатись… – підкреслила Тетяна Редько, депутат Вінницької облради, співзасновник «33 каналу».

– Безперечно, потрібно єднатись нам усім, незалежно від уподобань, бо в цьому і буде наш секрет успіху. Коли молодь Вінниччини вийшла на майдан, всі ми об’єднались із іншими активними людьми, влада відчула своє безсилля Але потім всіх нас пересварили, роз’єднали: кого зацікавили фінансово, кого нагнули. Я, як депутат Вінницької міської ради, намагаюсь робити все, щоб про інтереси молоді не забувала влада міста. – зазначив Вадим Кудіяров, організатор молодіжного форуму у  Вінницькій області.

– Коли в інших країнах роблять все, щоб молодь займалась спортом, будують для неї палаци – у нас це теж вибірково роблять, але скоріше для показухи. Ось прийшли ми зі школярами до директора в селі де я навчався і кажемо – ось ми 10 чоловік хочемо грати у волейбол. Дайте нам ключі від спортзалу – а директор відповідає – ні не дам, бо ви порвете м’яча. А з мене тоді в районо спитають. Тобто в Європі у центрі людина, у нас м’яч, спортзала, вікна і т.п.  –  Підкреслив Сергій Митрофанський – спікер форуму. У нас в палацах студентства вішають гігантські люстри  за величезні кошти, щоб було красиво. За кордоном такі простори заповнюють  раціонально, наприклад гірками для скалолазіння, щоб кожен міг зайнятись спортом не виходячи із зали за браком часу.

Щоб забезпечити кожну людину житлом, державі при такій політиці потрібно 1250 років.

Тому потрібно розвивати програми по молодіжному житлу. Бо вони існують зараз скоріше на папері.

Сюди потрібно залучати кредити. Але не за ставкою 18-23 відсотки,бо тоді ви сплатите вартість трьох квартир, аби отримати одну.

Як відомо, Банк Європейського Розвитку дає кредити під 4 відсотки.

Але вже навіть молдавани, про яких ми розповідаємо анекдоти, подали за явку, щоб отримати такий кредит. І отримають. А нам, виявляється, не потрібно! Беріть в банках потрібних людей за 23 відсотки…  – відзначали виступаючі

Тему «ручного» студентського руху, зокрема участі студентів у різних експертних радах порушила лідер студентського руху, член Президії молодіжного парламенту Вінниччини Богдана Кльоцко.

– Ради, в яких я беру участь і споглядаю  за роботою інших – це не наше самоврядування чи контроль, а те, чого хочуть ректори вузів чи влада. Нами просто прикриваються. А студентське самоврядування має бути незалежним і воно має ставити ректорат до відома, а не ректорат його…

Член правління ГО «Лютич» Сергій Сидорук розповів, як їхня громадська організація займається уроками патріотичного виховання. На думку Сергія, в школах Вінниччини багато викладачів військової підготовки або не хочуть, або через відсутність коштів та приміщень не можуть належно готувати молодь до захисту країни. В Україні, в час війни, не розроблена програма патріотичного виховання молоді.

Разом з тим, кошти на громадські організації, які виділяють ради, використовуються не прозоро:

– Для того, щоб ми більш ефективно проводили свою роботу, попросили кошти у департаменті. Нам відмовили. А ось ми днями дізнались, що там на рахунку є 300000 які не знають куди подіти…

– Країна перевіряється на моральність тим, як вона ставиться до інвалідів. Ви знаєте, що в СРСР, особливо після війни їх кудись ховали, виселяли із Москви, інших міст, щоб не псували картинку. А, наприклад у Франції – вони живуть в центрі у славнозвісному Будинку інвалідів.

Я – представник такої категорії. Ми, незрячі люди намагаємось не опускати руки, працюємо, займаємось спортом. Але щоб нам чогось досягти – потрібно вдвічі більше докласти зусиль, аніж іншим. Тому ми дуже сподіваємось на підтримку держави і суспільства – наголосив Костянтин Ільницький, голова спортивної федерації незрячих Вінниччини.

Молодь, це майбутнє нашої держави – з такими лозунгами  політики та держава йдуть до людей. Але яким буде майбутнє усіх українців, бо ж молодь – це ще підростаюча зміна кожного батька чи матері – залежить від кожного із нас та влади держави. І якщо ми дбатимемо про неї  «за три гривні». Не дивуймося, що вона матиме єдине бажання – пошвидше звалити з цієї країни.

Каріна Маєвська