На Вінниччині лікарі фіксують сезонне збільшення захворюваності на грип та ГРВІ. Відомо про близько семи тисяч випадків. На вимушених канікулах тиждень були учні в Тиврові, де крім простудних захворювань додався ще й кір. Втім, фахівці заспокоюють: епідемії немає.

– Минулого тижня захворюваність склала 403,4 випадки на 100 тисяч населення. Це на 24,7 % нижче епідемічного порогового рівня. За сім останніх днів за медичною допомогою з приводу ГРВІ звернулось 6569 осіб, з них 4553 — діти. Було госпіталізовано 206 осіб, серед яких 194 дитини. Летальних випадків не зареєстровано, – повідомили у Департаменті охорони здоров’я Вінницької ОДА.

Додамо, що цьогоріч в Україні будуть такі віруси грипу як Колорадо, Сінгапур та Мічіган. Останній прогресував два попередніх роки. Він дає небезпечні ускладнення у вигляді пневмонії, менінгіту та енцефаліту. За словами головного лікаря Вінниці Олександра Шиша, у місті вже кілька років діє програма «Стоп-грип». Завдяки їй всі охочі зможуть отримати щеплення від грипу за половину вартості, діти з інвалідністю та позбавленні батьківського піклування — безкоштовно.

Тим часом медики закликають уникати безпосередніх контактів із хворими на грип, вести здоровий спосіб життя; провітрювати приміщення; одягатися по погоді та не переохолоджуватися. При підозрі на грип потрібно обов’язково звернутися до лікаря. Адже хвороба може мати важкі ускладнення, серед яких – ураження дихальної, нервової, серцево-судинної системи та опорно-рухового апарату.

Віталіна Володимирова