По першому випадку розбиралась Генеральна прокуратура України:

– За результатами позапланової перевірки в державній установі «Вінницька установа виконання покарань № 1» виявлено і припинено нелюдське поводження із в’язнем, що мало ознаки катування. Особу з явними ознаками розладу здоров’я тримали у непристосованому камерному приміщенні в жахливих антисанітарних умовах, без світла, водопостачання, каналізації, постільної білизни, засобів особистої гігієни, належного медичного забезпечення. Також виявлено і припинено протиправні дії співробітників установи, пов’язані зі спробою підроблення медичної документації стосовно зазначеного в’язня, — повідомляє прес-служба ГПУ. — За результатами перевірки поновлено права в’язня, який піддавався катуванню. Йому надано необхідну медичну допомогу, забезпечено належні умови тримання та нагляд лікарів. Усунуто переважну більшість порушень законності, а також причин вчинення злочинів і умов, що цьому сприяють. За фактами зареєстровано кримінальні провадження за ст.ст. 127 (катування), 366 (службове підроблення).

На підтвердження цього прес-релізу у ГПУ оприлюднили й фото брудної камери, де сміття по вуха, та інші знімки… Тож чи дійсно катували ув’язненого? Начальник Центрально-Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації генерал Василь Дремлюга так прокоментував ситуацію:

– Дійсно, у нас була перевірка прокуратури. Дійсно, цей засуджений мав проблеми зі станом здоров’я. Його мали переводити до лікувальної частини. Але через неузгодженість дій між нашими співробітниками та медичною службою він тимчасово був поміщений до камери, де триває ремонт… Саме це приміщення й потрапило до уваги перевіряючих. Наголошую — ніхто цю людину не збирався там тримати увесь час. На жаль, медична служба нині нам не підпорядкована — це вже окремий державний підрозділ, тому й сталась така прикра ситуація. Але обов’язково зробимо з неї висновки. Про катування та побиття явне перебільшення. Стосовно решти негативних питань у установі, ми проводимо службове розслідування. Наголошую, ми його самі почали першими, щойно стало відомо про цей інцидент…

28-річного «куратора» розбійників здали свої?

Коли прокуратура Києва направила до Оболонського районного суду столиці обвинувальний акт щодо злочинної групи, яка вчинила розбійний напад на стоматолога у Черкаській області та зухвало вбила у власній квартирі підприємця у Києві, то в справі «сплив» куратор із мобільним телефоном за стінами колонії на Вінниччині. Адже обидва злочини сталися у жовтні минулого року.

І першою жертвою нападників став лікар-стоматолог з міста Корсунь-Шевченківський Черкаської області.

– Під приводом отримання медичної допомоги зловмисники проникли у його робочий кабінет. Завдавши лікарю удар рукояткою пістолета по голові, нападники зв’язали його пластиковою стяжкою та почали жорстоко бити, вимагаючи гроші. Заволодівши речами потерпілого на суму близько 20 тис. гривень, грабіжники залишили непритомного чоловіка зв’язаним на підлозі та втекли, — інформують у прокуратурі.

Наступною жертвою злочинної групи став підприємець із Києва.

– Дізнавшись, що той зберігає вдома цінності, зловмисники 4 дні слідкували за ним, вивчаючи територію та обстановку. «Вибравши слушний момент, нападникам вдалось проникнути в квартиру потерпілого та зв’язати його. Після 4 годин фізичного знущання, яке полягало у нанесенні ударів гирею по голові та інших жорстоких методах, нападники заволоділи цінними речами потерпілого на суму понад 30 тис. гривень та покинули місце скоєння злочину, залишивши чоловіка у квартирі зі зв’язаними руками та ногами. Повернувшись в квартиру за кілька годин, зловмисники продовжили катування та пошук грошей. Не отримавши від потерпілого потрібну інформацію, нападники позбавили його життя».

Зловмисників, які вчинили ці тяжкі злочини, вдалося встановити та затримати. Ними виявилися двоє чоловіків 1991 та 1977 р.н., уродженці Кіровоградської та Черкаської областей.

У ході слідства з’ясувалося, що усі дії зловмисників під час вчинення злочинів координував за допомогою мобільного телефону 28-річний засуджений, який у цей час відбував покарання у виправній колонії у Вінницькій області. Він же надавав зловмисникам інформацію про потерпілих. На цей час обвинувальний акт відносно трьох учасників цієї злочинної групи скеровано до суду для розгляду по суті. Всім фігурантам обрано безальтернативний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

– Це не одиничний випадок, коли засуджені із-за грат установи з відбування покарань ведуть злочинну діяльність по мобільному. Адже вони мають великий досвід, і, перш за все, це «розводи» громадян на гроші під приводом «ваш син потрапив у поліцію» чи «треба вирішити питання по ДТП – киньте на рахунок гроші!», — зазначив генерал Василь Дремлюга. – Тому з цього приводу ми проводимо власне службове розслідування і будемо сприяти слідству щодо скоєння цих розбоїв.

Анатолій Мельник
Роман КОВАЛЬСЬКИЙ