2 жовтня у Гнівані було справді гаряче. Перед сесією міської ради невідомі у балаклавах увірвались до кабінету голови ОТГ Володимира Кулешова, облили його червоною рідиною та втекли.

Як стверджують очевидці, то була свиняча кров (чотири пляшки — авт.), яка мала жахливий специфічний запах. Присутніх просто знудило на місці… Та найбільше у цій ситуації шокувало те, що за кілька годин фото з місця подій висвітлювали десятки російських провладних телеканалів.

Тепер кабінет очільника Гніванської ОТГ потребує ремонту, запах від крові досі не вивітрився. Більшість місцевих також заступились за мера і просять залишити населений пункт у спокої. Мовляв, свої проблеми здатні вирішити самі.

– Того дня десь за годину до сесії до мене в кабінет зайшов вінницький активіст Андрій Вербецький. Казав, що я кришую олігархів і що вони на сесії хочуть зробити звернення. Я відповів, хай звертаються до прокуратури. Тим часом біля мене була начальниця відділу освіти і дала на підпис грамоти. Раптом до кабінету забігли у балаклавах молодики, відіпхнули мою підлеглу, вона вибігла, – розповів Володимир Кулешов. – Молодики російською обізвали мене та крикнули — це все за кров наших хлопців, і взялись обливати червоною рідиною.

Андрій тим часом все знімав на телефон. Після того вийшов, і більше від нього жодних заяв не було. Сесію ми провели, безпеку контролювали правоохоронці. Наслідки від дій молодиків шокували не лише мене, а всіх колег. Кров’ю залили вишитий та освячений портрет Тараса Шевченка. Прапор України, який зі мною був на передовій 14 разів і на якому бійці підписувались, теж відіпрати не можна. Постраждали гардини, комп’ютер, документи та мій одяг. Вціліла лише ікона, яка висіла збоку. Доведеться здирати шпаклівку та заново шпаклювати. Тож нині мій кабінет на ремонті. Але це мене не лякає, бо рідко там буваю. Здебільшого працюю на вулиці з людьми, завжди перший йду до підлеглих, а не викликаю їх до себе.

Володимир Кулешов додає:

– Цей напад на мене готувався заздалегідь. На камерах спостереження чітко видно, що поки Вербецький зі мною спілкувався, в коридорі підчікували його однодумці і дали сигнал молодикам. Ті за секунди забігли до мене і обілляли. Дивно, чому Андрій Вербецький називає фото, які розмістив в себе на сторінці після інциденту, випадковими. Він навмисно був там, щоб їх зробити. А тоді їх використали російські телеканали і показали в себе. Мовляв, демократія закінчилась. Мені про це також розповідали родичі, які проживають у Росії, колеги із Харківщини та Луганщини. Тому тут видно чітке замовлення, щоб нас показати у негарному світлі. Ситуацію нагнітали близько року. Що вони хочуть? Не знаю. Але точно якусь вигоду. Місцеві хлопці та бійці пропонували свою допомогу, але я відповідав, що ми цивілізовані люди і тільки таким шляхом працюємо. Якщо СБУ це просто так залишить, то я тоді сильно буду здивований…

Крім нападу на голову ОТГ, 2 жовтня у Гнівані ще й дісталось місцевому депутату Анатолію Грозду. Про це нам повідомили місцеві.

– Видзвонили його не з прямого номера, а через Інтернет. Запросили на зустріч. Мовляв, є розмова про сесію. Анатолій погодився, нічого дивного не помітив. Коли сів у машину, йому ззаду дали в потилицю якимось предметом, і він втратив свідомість. Повезли в ліс. Викинули там, забрали телефон і поїхали. Чоловік знайшов дорогу до траси, зустрів людей і вже повідомив меру через них про побиття. Зараз він на лікуванні. Підозрюємо, що до цього причетні ті самі молодики з Вінниці, бо пан Анатолій відкрито підтримує голову ОТГ. Ворогів у місті він не мав. Ми просимо у правоохоронців захисту, бо втомились від цього криміналу в місті. Якщо у молодиків є претензії щодо кар’єру, то хай йдуть до його власника. Але ж бояться, бо то приватна власність. У себе самі розберемось!

У свою чергу, Андрій Вербецький, якого як свідка вже допитували поліцейські, ось як трактує дані події:

– Так, я був там, мер поганий, і я не засмутився через цю подію. Але це не я. Це провокація ФСБ для захисту власника кар’єру, якого «кришує» мер. Так, я хотів зняти відмову мера надати мені слово на сесії. Забігли хлопці, і я реально злякався. Перший раз був у такій ситуації. Якби я захотів, то міг би сам по голові меру настукати…

Як розповіли нам у поліції Гнівані, нині відкрито кримінальне провадження за фактом хуліганства. Причетних поки що не встановили. За фактом побиття депутата міської ради теж проводиться розслідування, але за кваліфікацією «розбійний напад».

Віталіна Трудько