У суботу сотні людей із 10 населених пунктів Вінницького та Жмеринського районів перекрили міжнародну автомагістраль у селі Людавка. Таким чином селяни виступили проти будівництва сміттєпереробного заводу на території місцевого лісу. Люди обурені відсутністю погодження від Держекоінспекції. Крім того, від жодної з громад не отримано погодження на громадських слуханнях. Влада, за словами людей, понад півроку ігнорує вимоги щодо призупинення незаконного будівництва.

– Дане питання не вчорашнього і не сьогоднішнього дня. Ще в 2011 році Людавська громада зупинила будівництво заводу. Тоді в обласній раді дійшли висновків, що будувати там не можна об’єкти, які несуть підвищений ступінь екологічної небезпеки. Втім, проблема знову назріла, і наш район лихоманить. Вінницька міська рада намагається там розбудувати сміттєзвалище.

Возити туди сміття не тільки з нашої області, а й Львівської, Житомирської, Хмельницької… Уявіть собі, чиновники вирізали 8 га лісу на суму понад 500 тисяч доларів. Серед них червонокнижний дуб, ясени, граби, які садили наші предки. І це деревина першої та другої категорій. Сам ліс знаходиться на балансі Шепетівського районного лісгоспу. На яких підставах його знищили? Де в європейській державі будують у лісах такі об’єкти? Ми після цього кричущого факту подали заяву до прокуратури Жмеринки. По цій справі відкрито кримінальне провадження. У його рамках була об’єктивно проведена перевірка по незаконній вирубці лісу Вінницькою екологічною інспекцією. Всі порушення були викладені в приписі, на що міська рада Вінниці подала позов до Адміністративного суду. Мовляв, екологи здійснили перевірку неправомірно. На сьогодні рішення не на нашу користь. Скоро буде касація. Невже суди працюють у ручному режимі? – скаржиться голова ініціативної групи села Людавки Леонід Клембовський.

2 жовтня відбулася зустріч з мером Вінниці, на якій було обговорено ряд питань та подальших дій. Протягом тривалого часу представники мерії давали недостовірну та безглузду інформацію по будівництву «сміттєпереробного заводу». Обіцяли про сміттєпереробний завод, але виготовили документацію на сміттєзвалище, на сміттєпереробний завод цієї документації навіть ніхто не виготовляв. Саме тому ми вийшли сьогодні на мирну акцію. Браїлів, Сьомаки, Почапинці, Лисянка, Дубова, Кармалюкове, Курилівці, Новоселиця, Лисогірка та Пултівці проти свавілля вінницької влади. Вони хочуть забрати у нас чисте повітря та воду, якої і так вже мало. Нехай у себе будують під вікнами! Вимагаємо проведення екологічної експертизи, громадських слухань, припинення будь-яких робіт у Людавському лісі по розміщенню сміттєзвалища, розслідування усіх злочинів мерії, які були здійснені при підготовці території для сміттєзвалища.

На протесті, крім селян, були присутні голова Жмеринської РДА Олег Легеза, який заявив про підтримку громади, обласні депутати та сільські голови.

– Коли громада отримала поразку в Адміністративному суді, я не здивувався зовсім. Там мерія ще ніколи не програвала. Коли й апеляція не була на боці людей, я звернувся до головного еколога області Дубового, який у рамках чинного законодавства правильно діє. Він заявив, що підписав документи на касацію, – каже депутат облради Валерій Скрипченко. — Його дуже турбує доля лісу. Він днями отримав дозвіл на перевірку дій міської ради, але вже не як суб’єкта господарської діяльності. Ви розумієте, що для влади програти цей процес — це все. Бо повинні бути відшкодовані не лише збитки, а й хтось має сісти в тюрму.

Акція громади тривала кілька годин. Вони ходили по пішохідному переходу з прапорами та плакатами. Автомобілям, які зупинялися, роздавалися листівки, де було висвітлено усю інформацію по шкідливому об’єкту, який планують розмістити біля Людавки. З Вінницької міської ради до протестувальників ніхто не приїхав…

Віталіна Трудько
Фото Сергія Хіміча