– Зранку минулого понеділка наша оперативно-виїзна бригада виявила крадіжку обладнання на підстанції «Радівка». Скоріш за все, злочин був вчинений на вихідних вночі. Викрали релейне захисне обладнання – загалом більше двадцяти приладів — вакуумний вимикач, одинадцять пристроїв релейного захисту та стільки ж блоків управління вакуумними вимикачами. Ці прилади призначені для захисту електромереж від аварійних режимів (короткого замкнення) тощо… – розповідає директор технічний ПАТ «Вінницяобленерго» Віктор Степанець. – Після крадіжки надійність електропостачання приєднаних до цієї підстанції споживачів значно знизилась. Звісно, енергетики оперативно відреагували, провівши монтаж тимчасової системи релейного захисту, але в аварійній ситуації в мережі 10кВ уся мережа може бути відключеною від дії захисту. Без світла в будь-який момент опиняться 7 300 наших абонентів. Загальна кількість людей по 14 селах, які підключені до цієї підстанції, втричі більша. Це великі села, зокрема Радівка, Корделівка, Писарівка.

На мою думку, точно працювали професіонали. Навіть не вимикали напругу, а вона там смертельно небезпечна для людини. Зробили дірку у огорожі та прокрались до підстанції. Вочевидь, було декілька осіб, на транспорті. Одній людині, тим більше на руках, це обладнання, яке важить чимало та великого об’єму, не винести. У кущах знайшли сліди, де вони зібрали викрадене. Поруч траса… Тож легко виїхати. На жаль, на підстанції немає відеоспостереження та охорони. Злодії скористались тим сповна. Місцеві кажуть, що нічого не бачили. У побуті чи вдома викрадені прилади ніде не використаєш. Це точно не звичайна крадіжка чи там полювання за металом. Можливо, злочин на замовлення, а може, й цілеспрямований хитрий удар по енергетичній безпеці області.

На Вінниччині такого ще не було. У планах нашої компанії – відновити повноцінну роботу підстанції. Просимо громадян: якщо ви помітили підозрілих осіб біля ліній електропередач, телефонуйте: 0(800) 217-217, (0432) 67-09-02.