Ми вже писали, що місяць тому у Хмільнику на кладовищі невідомі спаплюжили могильні плити загиблого у 2014 році спецназівця Сергія Муравського та місцевого жителя Сергія Пятківського — батька екс-заступника мера. Бандити зафарбували фото та написи на гранітних плитах білою фарбою. Крім того, дісталось прапорам України та військової бригади, котрі були розташовані поруч.

– Невже не побоялись підіймати руку на святе? Тим паче, це, ймовірно, сталось вночі. Про інцидент ми повідомили мамі воїна Аллі Муравській. Жінка, яка без чоловіка виховала сина та втратила його на війні, була просто у відчаї. У неї перед тим грабували дім і викрали гроші, які зібрали на похорон Сергія. Винних так і не знайшли. Ми з часом власними силами усунули наслідки вандалізму, але хіба рана на серці загоїться? — розповіли нам на «гарячу лінію» мешканці Хмільника. — З самого початку ми вказували правоохоронцям тих, хто може бути причетний до даного злочину. Раніше ці особи вчиняли схожі речі на могилі Сергія, але не понесли відповідальності. Втім, до наших слів ніхто не дослухався і їх не допитали. Здивувало те, що поліцейські відкрили провадження за фактом наруги над могилою. А чому ж немає провадження ще за пошкодження державних символів? Невже злочинців прикривають?

Саме тому 2 жовтня активісти та рідні тих, над чиїми могилами поглумились, влаштували протест під Хмільницьким відділенням поліції. Із собою принесли звернення із підписами небайдужих.

– Ми вимагаємо негайно активізувати розслідування даної справи, бо пройшов місяць, а віз і нині там. У разі відсутності результатів до кінця тижня будемо змушені вживати заходів для зняття керівника поліції Дмитра Руденка із посади та призначення на неї патріота України, – заявила мама загиблого Алла Муравська. – Я все одно знайду винних. І не дозволю глумитися над моєю дитиною, він віддав своє життя за кожного з нас, за щасливе майбутнє українського народу.

До обуреної громади вийшов начальник поліції Дмитро Руденко. Він повідомив їх про хід розслідування, про те, що вони мають доступ до ознайомлення з матеріалами справи та можуть вносити клопотання.

У прес-службі обласної поліції нам розповіли, що наразі відкрито кримінальне провадження за фактом наруги над могилою. Правоохоронці вилучили сліди рук та ніг. Призначено ряд експертиз. Допитано близько сотні людей, серед них і тих, на кого вказували місцеві. Поки що винуватців не встановили, але робота в даному напрямку активно проводиться. Факт наруги над державним символом слідчі не встановили. Прапор не був розірваним, потоптаним, розмальованим образливими написами. А саме за це передбачена відповідальність.

Віталіна Володимирова