Декілька місяців тому Роман Безсмертний заявив про намір балотуватися у президенти на виборах наступного року. Причина – прогнилість державної системи, яку уже неможливо виправити. Можна тільки знести цю кривобоку будівлю та побудувати нову. Переконаний: на виборах здатна перемогти людина, яка сповідує принципово інші цінності, ніж ті, якими живе нинішня влада.

Ми підібрали 5 найвідоміших заяв Романа Безсмертного як майбутнього кандидата в президенти України.

«Не маю бізнесу, бо політику заборонено цим займатися»

Напевно, найбільш нетипова для українського політика заява. Дійсно, за більше ніж два десятиліття у політиці у Романа Безсмертного немає ні офшорів, ні заводів, ні маєтків, за ним не тягнеться шлейф корупційних скандалів. Каже, що у своєму житті і роботі керується лише двома Основними Законами: Біблією та Конституцією.

«Державу треба перезаснувати, в центрі має бути людина»

Сьогодні існує розрив між інтересами держави і суспільства. Держава живе сама по собі, людина самі по собі. Ми бачимо, як наші податки йдуть в кишені можновладців, а не на користь країні, а влада порушує закони і вдається до відвертих зловживань. І питаємо себе: а навіщо нам така держава?

Безсмертний впевнений, що таку систему треба знести, а державу – збудувати наново, перезаснувати. Поставивши на перше місце інтереси людей.

«Права людини вище держави»

Чинна Конституція себе віджила. Вона створювалася у далекому вже 1996 році, коли під питанням було саме існування держави. Тому в Основному Законі про повноваження органів держави вдвічі більше сторінок, ніж про права людини. Але сьогодні ситуація інша. Суспільство вже переросло ту Конституцію, і вимагає іншої, де держава буде похідною від інтересів людини.

Нова Конституція, говорить Роман Безсмертний, буде про потреби конкретної людини: які непорушні права і свободи вона має і як може їх захистити. Простіше кажучи, ні поліцейський, ні прокурор, ні податківець не зможе сунутися до людини безпідставно, бо її права будуть вище повноважень органів влади.

«Повноваження і гроші будуть передані місцевим громадам»

2/3 потреб людини вирішується на місці, але 2/3 повноважень для вирішення знаходиться в центрі. Звідси всі проблеми, коли ремонт, будівництво лікарні, школи чи ремонт дороги будь-де в країні залежить від чиновника з Києва.

Безсмертний переконаний, що потрібна реальна децентралізація – з повноваженнями і грошима для місцевих громад, що зробить їх по-справжньому самодостатніми.

«Політики не повинні цілувати корів»

Українська політика перетворилася на суцільне «шоу» і популізм. Політики не повинні цілувати корів на телекамеру, демонстративно ходити по базару і купувати там спідню білизну, випікати сирники на камеру, перерізати стрічки при відкритті доріг в оточенні журналістів… Політика – це мистецтво управління державою, фахова і професійна робота. Популізм, на думку Безсмертного, приведе країну до катастрофи.

Слухати Романа Безсмертного – це ніби випити гіркі, але необхідні ліки. Він не намагається подобатися одразу всім, обіцяючи перемогу за два тижні, миттєве збільшення пенсій і скорочення податків. Він говорить про важку працю заради майбутнього, заради «вільної людини та сильної держави».

Довідка. Роман Безсмертний – відомий український політик і дипломат, один із авторів Конституції України 1996 року. Був розробником проекту реформи децентралізації у 2005-2006 рр. Брав участь у Мінській контактній групі, виступав за відкритість перемовин та проти зміни Конституції України на вимогу представників окупованих територій.

Андрій Нестерук