У січні 2016 року на майдан Небесної сотні прийшли кількасот вінницьких «ультрас» і небайдужих і провели там мітинг. Хотіли привернути увагу до відсутності у місті професійної футбольної команди. Перед вболівальниками виступили депутат міської ради Вадим Кудіяров та екс-очільник головного слідчого управління СБУ Василь Вовк. Вони вирішили об’єднати клуби «Вінниця», «Нива» та «15-та громада». Так і почалась нова історія «Ниви-В». Але починати довелося з 2-ї ліги. Нині команда, як і весь український футбол, переживає непрості часи. Про проблеми із фінансовим забезпеченням, відсутністю нормальних умов для тренувань і матчів та суддівське свавілля детальніше нам розповів почесний президент «Ниви-В» Василь Вовк.

– Вважаю, що нині потрібно підійти до того питання, аби зібралось керівництво міста, області, їхні заступники, начальники профільних управлінь фізичної культури і вже разом шукали вихід, як підтримати вінницький професійний футбол: план розвитку та відповідальність за нього, — каже Василь Вовк. — Але можу впевнено сказати, що зі своєю організацією, фінансуванням, дисципліною та іншими критеріями ми знаходимось вище середини. Команда робить все можливе, аби вийти до першої ліги

– Звертались до міської влади, аби допомогли з фінансуванням команди? Які результати?

– Голова ОДА в минулому сам футболіст, вболіває та любить цей вид спорту, він періодично нас підтримує. В принципі «Нива-В» — міська команда, в минулому році нам мерія виділила близько 400 тисяч гривень. Цьогоріч відмовила, хоча нам саме кошти від міської ради найлегше взяти на баланс, бо вони комунальні. Чому так — мені важко сказати. Підозрюю, що винна політика. Багато команд реєструються саме під президентські та парламентські вибори. Хай мені вибачають виборці, але це вагомий суб’єкт електорального поля. За раз можна зібрати аж кілька тисяч людей. Крім того, клуб не має бази. На наші прохання надати для облаштування заміської бази територію у минулому дитячого санаторію імені Коцюбинського – виразної відповіді не було. Немає реакції на запит про передачу в оренду СФК «Нива» Центрального міського стадіону. Ми звернулись до мера, аби почали частковий ремонт стадіону. Адже відсутні туалети, «зрізане» освітлення, не працює електронне табло, немає доступу до мережі Інтернет, але отримали відповідь, що асигнування на такі цілі не передбачені. Якщо команда підвищиться у класі – нам не буде де грати, зазначений стадіон у такому вигляді не має шансів атестуватись для першої ліги.

Кажуть, у зацікавлених осіб давно визрів план знесення Центрального міського стадіону й будівництва на його місці житлових висоток. Якщо це правда, тоді все зрозуміло.

– Після вашої заяви про незаконність суміщення Андрієм Павелком посад президента ФФУ і народного депутата вам заборонили протягом 6 місяців відвідувати матчі своєї команди. Розкажіть, що ж відбулось.

– Це сталось після того, як я начебто увірвався в суддівську кімнату, нецензурно з ними спілкувався і заявив, що їх поб’ю. Ситуація зовсім інша. Моя дружина, яка приїхала на машині мене забрати зі стадіону, бачила той «суддівський безпрєдєл», який творився. Один із суддів, за його словами, випадково вдарив її по голові. Вона два тижні була на лікарняному. Я дійсно заходив у суддівську кімнату і скаржився, що на їхній совісті все те, що відбувається на матчі, і що я буду з’ясовувати, чи той удар був випадково, чи ні. Я не буду оскаржувати рішення про заборону відвідувати матчі своєї команди, бо справедливості там немає. Тим не менш, виконувати це абсурдне рішення буду, вболіватиму за «Ниву-В» у режимі онлайн. Скажу більше: судді другої ліги – це молоді люди 22-27 років, що якраз відповідає віковим критеріям, передбаченим для призову в Збройні сили України. Чому ж тоді переважна більшість цих хлопців не була призвана або мобілізована? Є ще один кричущий факт — недавно один з клубів пообіцяв арбітру в разі перемоги над вінницькою «Нивою» 70 тисяч гривень. Матч закінчився з нічийним результатом – яку суму отримав суддя, наразі невідомо.

– Команду «Нива-В» звинувачували в проведенні матчів з фіксованим результатом, тобто здачі матчів чи купівлі результату, чи підкупі суддів. Що скажете?

– Нічого не підтвердилось. Команда звернулась із запитом до поліції й отримала відповідь, де вказано, що звинувачення відсутні. Багатьох кілька місяців тому обурив факт використання ультрасом нацистської символіки на матчі вінницької «Ниви». Я би таких сам кидав за грати без суду та слідства. Кажу це як українець та громадянин. Було розпочато кримінальне провадження, ми надали всі наявні матеріали та документи для об’єктивного розслідування. У поліції до тренерського штабу та адміністрації нарікань немає.

На завершення Василь Вовк повідомив, що у 2018-му виповнюється 60-річчя вінницької футбольної команди майстрів. Мають попередню домовленість із командою ветеранів київського «Динамо» щодо проведення двох матчів на безоплатній основі. Із бюджетним фінансуванням цього заходу виникли певні проблеми, потрібна допомога від влади.

Віталіна Трудько