Цієї суботи на один день Вінниця вже традиційно перетвориться на столицю Української Народної Республіки. Бо 13 жовтня у місті відбудеться третій Всеукраїнський фестиваль військово-історичної реконструкції «Вінниця – Столиця УНР», присвячений до Дня захисника України та 100-річчя Українській Революції. Сьогодні, 11 жовтня, організатори розповіли журналістам про родзинки фестивалю. Зробили це у ретро-трамваї за участі реконструкторів доби УНР.

Всеукраїнський фестиваль військово-історичної реконструкції «Вінниця – Столиця УНР» відбувається за підтримки Вінницької міської ради та міського голови Сергія Моргунова. Його організатори – Центр історії Вінниці, громадська організація «Жива історія» та Вінницьке історичне товариство.

О 10:00 на Європейській площі розпочне роботу виставка сучасної та історичної військової бронетехніки. О 13:00 на вул. Соборній розпочнеться хода захисників України, у ній візьмуть участь військово-історичні реконструктори та представники Збройних Сил України та Національної гвардії. Вони пройдуть вулицею Соборною по Хмельницькому шосе до міського парку (біля КЗ «Райдуга»), де о 14:00 розпочнеться військова реконструкція – відтворення бою армії УНР проти білогвардійських підрозділів.

Вже відомо, що реконструкція бою вперше пройде в центральному парку і організатори обіцяють  максимально наближені до бойових події.

– Військово-історична реконструкція змінила локацію, відбуватиметься у Центральному парку. Район невеличкого яру, поряд «Міні-Вінниця», кіноконцертний зал «Райдуга» та ділянка паркового стадіону. Цього року ми вирішили відтворювати події, які наближені до реальності. Попередні варіанти були повні вуличні бої українців зі своїми супротивниками. Тепер ми говоримо про події 13-15 жовтня 1919 року, коли українське військо провадило свій потужний і, фактично, останній в тому році генеральний наступ проти денікінців, проти білогвардійців та збройних сил Півдня Росії. Умовно, ми будемо говорити про узлісся на околицях м. Бершадь», – розповів керівник «Центру історії Вінниці» Олександр Федоришен.

Окрім українського війська, армії УНР та збройних сил Півдня Росії, готують сюрпризи. В першу чергу, декілька цікавих військових підрозділів, які брали участь у подіях в той час, військова техніка, артилерія, піротехніка.

Організатори зазначають, що цьогоріч вони очікуються більше 150 учасників на фестивалі. Під час екскурсії у ретро-трамваї представили реконструкторів – військових Південної Росії.

«Якщо читати хроніки минулих подій, то, можливо, на фестивалі ми кількісно відтворимо ті бої, які були у 1919 році. Адже вони були не завжди на велику кількість народу, були й 100 на 50 осіб. В даному випадку ми можемо наблизитися до реалізму і в кількісному плані», – зазначив один з організаторів фесту Віталій Головенько, який приміряв форму противника.

Фестиваль дивуватиме технікою: традиційний пенцерник «Петлюра», «Остін», бронеавтомобіль «Варта-2», який презентує Нацгвардія України, піротехніка. Зброю використовуватимуть тільки вихолощену.

– Кульмінаційний момент нашого фестивалю – це військово-історична реконструкція. Цього року вона змінила локацію і відбуватиметься у Центральному парку в районі невеличкого яру поряд з «Міні Вінницею». Ми вирішили відтворювати події, які наближені до реальності 1919 року і відбувалися 13-15 жовтня недалеко від містечка Бершаді, що на Вінниччині. У реконструкції братимуть участь вояки Революційної повстанської армії України, УНР та вояки Збройних сил Південної Росії. На глядачів чекають певні сценарні сюрпризи – військова техніка, піротехніка. Ми очікуємо до 150 учасників. Географія нашого фестивалю охоплює всю Україну. Все буде безпечно», – розповів директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен.

Спеціально до проведення фестивалю організатори підготували спецвипуск журналу історичний калейдоскоп «Вінниця столиця УНР». Його роздаватимуть безкоштовно відвідувачам фестивалю.