Сто років минуло наприкінці вересня з тих пір, відколи з Вінниччини, остерігаючись за своє життя, виїхала родина Собанських. Покинула напризволяще свої статки і маєтки в Ободівці та Верхівці, бо Україну охопила війна на виживання.

І нещодавно нащадки Собанських вирішили повернутися на Вінниччину, щоб побачити свої колишні володіння. Зібралась родина з багатьох країн Європи. Всього 25 чоловік. Приїхали дорослі і малі, але всі вони знають історію свого роду і все своє життя мріяли побувати в Ободівці — родовому маєтку. За здійсненням своєї мрії прибув навіть Мігель Собанський із Буенос-Айреса.

Стан здоров’я дозволяє йому рухатись лише за допомогою візка, але коли почув, що родина їде в Ободівку, сказав: «Якби я знав, що це остання поїздка у моєму житті і мав вибрати місце, яке хотів би відвідати, то це була б Ободівка». Долаючи тисячі кілометрів і важких підйомів, не знаючи жодного слова польською, українською чи російською, він здійснив мрію і був неймовірно щасливим. Вперше тут побувала сім’я Михала Собанського. Сам він приїздив до Ободівки чотири рази, а дружину і дітей привіз вперше. Михал дуже вболіває за ободівський маєток, переймається навіть зараз, як накрити палац саркофагом, щоб колись тут можна було провести реставраційні чи ремонтні роботи.

Свій оптимізм він передав і синові. Тринадцятирічний Фелікс пообіцяв, що коли виросте, обов’язково відновить ободівський палац. Найстаршими серед гостей були син і дочка останнього, наймолодшого на той час, ободівського графа Фелікса Собанського. Він був найбільш відомим власником маєтку в Ободівці. Промисловець та меценат Фелікс Собанський володів цукровим та винокурним заводом і був багатшим навіть за промисловців Терещенка та Потоцького. У нього були землі у Брацлавському, Ольгопільському, Ямпільському, Гайсинському повіті, а Ободівка була центром його володінь.

Та що нащадки давнього роду застали в Ободівці? Нині колись розкішний маєток, котрий кілька століть тому збудував польський шляхтич, підприємець Міхал Собанський, співзасновник Чорноморської компанії, діяч Кременецької комісії, «протектор» Вищої Волинської гімназії, поступово перетворюється на руїну. В першій половині XX соліття біля парадних дверей ще висіла мармурова дошка з написом: «1800. Dom ten zbudowal Michal Sobanski» (1800. Дім збудував Міхал Собанський). Реставрували його у 1890 році. Салон Собанських в Ободівці був одним з найзначніших на Поділлі завдяки своїм пишним балам з безліччю гостей.

Після революції у маєтку поселилася Бессарабська комуна. До 1944 року маєток належав колгоспу ім. Котовського, а після війни у ньому розташовувалися райвиконком КПУ та інші районні організації. У 1959 році будівлю і парк передали Ободівській школі-інтернату. Тільки у 1988 році з’явились плани реставрації унікального палацу та парку, який заклав у 1800 році відомий ірландський ботанік Діонісій Міклер. До 1994 року гроші на роботи виділялись, а потім все заморозилося. Ще через три роки, у 1997 році, в палаці виникла пожежа, яка палала кілька днів і знищила перекриття будівлі. Причини невідомі й досі.

За часів незалежності нащадки Собанських зацікавилися володіннями своїх пращурів. Михал Собанський взявся за реставрацію родової усипальниці у Чечельнику. Ремонтувалась усипальниця не один рік. Делегація відвідала не тільки вже відреставровану усипальницю та занедбаний маєток. Побували Собанські у родинному костелі, де нині спортивна школа, відвідали маєток у Верхівці. Своїми враженнями від побаченого не ділилися. Але бажання повернути до життя занедбаний палац висловили всі.

Соломія КАЛЮЖКО