Як це — впіймати, підсікти та витягти на берег 25-30-кілограмового коропа?! І не з’їсти цю «золоту рибку», а лише поцілувати, поселфитись і відпустити в річку чи озеро?

Про таку екзотичну риболовлю знає все і більше вінничанин Любомир Михальський, відомий в нашому місті та по всій Україні як «Короля коропів» у стилі коропфішінг. Адже його особистий рекорд – це 29-кілограмовий короп-ваговик!

– Не жаль ловити і відпускати таких красенів?

– У Європі коропфішінг існує вже років 25, і придумали його в Британії. Головна мета і філософія цього спорту саме у вилові крупного коропа, якого після спільного фото відпускають у водойму!

– Де ви упіймали свою найбільшу рибину?

– Цього сезону побити рекорд, на жаль, не вдалось… Тому короп із Болгарії вагою 29 кілограмів 500 грамів у моїй рибальській кар‘єрі залишається найбільшим. А світовий рекорд – це 49 кілограмів! Скажу чесно, у багатьох водоймах живе така велика і хитра риба, але далеко не всім вдається її впіймати… Але таких спеціальних водойм для коропфішингу в Україні буквально кілька, тому часто їздимо на риболовлю в Європу – Румунію, Болгарію та Угорщину.

– Чому в наших річках і ставках немає такої риби?

– Бо наші люди по-варварськи ставляться до вилову риби і щодня браконьєрять! І держава все це дозволяє! Тому коли сусіди мені в Сабарові кажуть про гігантську рибу, яку ловили їхні діди та прадіди колись, я їм нагадую про їхні сітки, електровудочки та динаміт для нищення всього живого у річці…

Хоча я вірю, що в нашому Бугу за межами Вінниці досі живуть коропи, які більші за світовий рекорд в 49 кг!

– Чим ви такі хитрі та розумні, що ловите цих рекордних коропів?

– Знаєте, є риба, яку за її життя ловили і відпускали по 5 чи навіть 20 разів! І вона так само має досвід, як не потрапити на гачок… Тому ми вдосконалюємо свої вміння, оснащення і сподіваємось на удачу! Я вже 15 років професійно займаюсь риболовлею, але 3 роки як не беру участі в змаганнях в Україні. Бо тут є також корупція, коли прокурор Київської області став буцімто чемпіоном України, а суддям не давали побачити його рибу та зважити… Тому я нині тренер і вболівальник!

– Жінок і 100 грам берете із собою на коропа?

– 100 грам я не п’ю взагалі, а моя дружина Світлана завжди зі мною на риболовлі та поділяє моє захоплення. Загалом цей вид спорту досить дорогий, і професіонали витрачають на нього серйозні суми! Нині короп йде на м‘ясо, бо в нього «осінній жор»! І саме в жовтні найкраще ловити коропів.

– Де найкращі спортивні водойми в Україні?

– На Вінниччині їх немає… Найближча до нас Підкова в Житомирській області, а ще Кричевичі на Волині, Прилбичі у Львові, Уляники під Києвом і Мар’янське водосховище на Дніпропетровщині. Але у нас це дуже дорого… Тому в Болгарії за 300 євро можна тиждень втрьох ловити рибу на спеціальному ставу! Тим більше, що в Болгарії не їдять коропів, та навіть у них про цю рибу є приказка — «Тупий, як шаран…» Але я вважаю, що вона розумніша за багатьох людей!

– Скільки у Вінниці професійних рибалок?

– 100 чоловік точно є! І серед них дуже відомі люди… Подивіться їхні сторінки в соцмережах і ви все зрозумієте!

Зараз триває чемпіонат світу із коропфішингу в Сербії, де українці впіймали коропа на 15 300 і реально йдуть на 1-е місце! На жаль, через сезон коропів тут, в Україні, не можу вболівати за своїх прямо на березі змагань і тому стежу за чемпіонатом в Інтернеті… Бажаю всім гарної риболовлі та рекордних коропів!