– Коли я була маленькою, мама завжди ходила на весілля, брала мене та випікала короваї. А я допомагала й спостерігала за вмілими руками господинь. Коли вже стала старшою, стала і собі вимішувати тістечко, тоді мені доручали робити з тіста квіточки та колосся. Після заміжжя спробувала пекти сама. Відразу паски, пироги, пташечки, хліби, а згодом і коровай, — каже жінка. — Впевнена, що тісто любить спокій та злагоду, без цього ніяк.

Коли весільний хліб випікається, то завжди беруть допомагати тих жінок, які гарно живуть у шлюбі та мають доброго чоловіка. Мені з цим пощастило. Своїм дітям також випікала на весілля короваї. Це дуже копітка робота, адже одночасно робляться два вироби, і їх треба ще й оздобити красиво. До свого короваю додаю мед, аби мав гарне забарвлення та аромат, яйця, молоко, якісне борошно. Прикрашаю виноградом як символом достатку, дубовим листям – це міцність родини, колосками, які принесуть подружжю достаток та урожай. Весільні короваї печу круглої форми, наче безкінечність. На інші свята – квадратні.

За добре серце та золоті руки Марію Бохонець у рідному селі люблять і поважають. Тим паче, що вже довгий час вона очолює будинок культури в Гонтівці та має чарівний голос.

Віталіна Трудько
Фото Олексія Бойка