13-го жовтня на один день Вінниця традиційно стала столицею Української Народної Республіки. Бо більше 100 реконструкторів у Центральному міському парку відтворили бій за звільнення Бершаді 13-15 жовтня 1919 року…  Цієї осені біля «Райдуги» за Бершадь бились учасники історичних клубів з усієї України, панцирник «Петлюра», перевдягнені під епоху вінничани та, навіть, учасники АТО. Варто зазначити, що на бершадське звільнення до парку в суботу прийшли до тисячі вінничан.

Але спершу в рамках 3-го фесту  військово-історичної реконструкції «Вінниця–Столиця УНР» біля Вежі відбулась виставка військової техніки та озброєння. А з першої години дня по головній вулиці Вінниці прошов марш захисників України та учасників історичної реконструкції.

Організовували фестиваль Центр історії Вінниці за підтримки ВМР спільно з ГО «Жива історія» та ГО «Вінницьке історичне товариство».

– Сьогодні приїхали нас підтримати реконструктори із Києва, Чернігова, Луцька, Одеси, Кам’янця-Подільського та інших міст. Загалом більше 100 учасників. В парку ми намагалися відтворити події жовтня 1919 року на Вінниччині, коли Дієва армія УНР розпочала Генеральний наступ проти військ Збройних сил Півдня Росії., – розповів директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен. – Також цієї осені у фестивалю – новий логотип. Це колаж із національним прапором та бойовим знаменом 3-ї Залізної стрілецької дивізії. За основу взято картуш відомого українського геральдиста Миколи Битинського, на якому він зобразив тризуб з літерами У.Н.Р. та схрещеними мечами.

І головні події бою за Бершадь в центрі Вінниці відбулись в невеликому яру в центральному парку… Тут «стрілялись» і брали в полон ворогів вояки УНР та загін білогвардійців. Стріляли із панцирника «Петлюра» та вихолощеної стрілецької зброї так, що постріли було чути по всьому центру Вінниці… А поранених бійців виносили із поля бою сестри-жалібниці – вінничанки в стилізованих костюмах медиків зразка 1919 року.

– Сьогодні ми повертаємось на 100 років назад. Саме той день, який ми сьогодні відтворюємо, став загально-національним святом. На прикладі сьогоднішньої військово-історичної реконструкції, ми можемо побачити, як 100 років назад об’єднувалися українці заради того, щоб саме на території Вінницької області боронити і визволяти нашу землю від російського загарбнка», – зазначив міський голова Сергій Моргунов.

У реконструкції взяли участь більше 100 реконструкторів, серед яких ветерани АТО на Сході України.