З сивої давнини для браїлівчан Покрова – козацьке свято, тому що саме цього дня у 1648 році була освячена Браїлівська сотня  Брацлавського полку. А тепер це велике свято нерозривно пов’язане з  учасниками війни за нашу Незалежність.

– На честь 370-ї річниці нашої сотні ми замовили козацький хрест із полірованого чорного мармуру, виготовлений спільними зусиллями жмеринських рухівців, атовців, волонтерів і спонсорів за підтримки браїлівської селищної ради. В Браїлові і Сьомаках 115 хлопців брали участь у бойових діях на Сході, а ще 12 наших бійців зараз воюють на передовій, – розповів Микола Окаєвич, голова Жмеринської районної Спілки учасників бойових дій. – 14 жовтня зібрались з побратимами із Жмеринки, із різних сіл нашого району, пройшли патріотичною ходою з прапорами, з іконами до центра, де в сквері Перемоги в Алеї Слави урочисто відкрили козацький хрест і посвятили молодих козаків.

Святковий концерт “Браїлів, краю мій пісенний” зібрав кращих місцевих виконавців і море слухачів. Адже Браїлів і музика — поняття нероздільні! Недаремно краса цих місць надихала композиторів Чайковського, Дебюссі. Традиційно найбільшим успіхом користувались виступи  місцевого духового оркестру під керівництвом Віктора Тодосюка. Так що вечір танців, який розпочався після концерту на центральній площі Браїлова, тривав до темної нічки.

…14 жовтня був золотий, теплий осінній день і здавалось, що Божа Матір простерла над людьми свій Покров. Хвилиною мовчання  об’єднана громада Шпикова і Торкова розпочала святкування Дня селища, вшанувала пам’ять захисників України, земляків, які загинули у боях на Сході…

– Ми живемо у часи, коли твориться історія України, коли ми стаємо самодостатньою державою. Києву 1500 років, а Москві — лише 800. Як прямі нащадки Київської Русі із Києво-Печерською Лаврою, із Софією, українці є старшими братами для інших народів, – сказав Валерій Матящук, голова Шпиківського осередку учасників бойових дій АТО. – І наші хлопці, які на фронті боронять українську землю, а багато хто вже у сирій землі лежить, дають нам відчути це! Ми маємо змінитися, стати справжньою єдиною нацією!

Сільська рада Шпиківської ОТГ нагородила кожного учасника бойових дій грамотою і грошовою премією. Селищний парк цього дня розцвів, тут стіною стояли стенди з історією Шпикова, з етнографічними виставками. А далі — величезне вогнище, козацька каша… День селища у Шпикові прикрасив святковий концерт, підготовлений силами молодих самодіяльних артистів.