Почалось все з того, що на території Брянської області транспортний засіб серйозно зламався. Поки водії намагалися полагодити несправність, напарник Олега зателефонував росіянину, аби той приїхав та забрав сумку, яку йому передали. Ймовірно, за власником багажу вже слідкували. Бо далі у автобусі ФСБшники нібито знайшли посилку зі зброєю, а у чоловіка, що приїхав забрати іншу, вилучили пакунок з вибухівкою. Водіїв заарештували та повезли на допити. Власника багажу випустили за підпискою про невиїзд. Згодом кермувальників забрали до СІЗО. А вже 16 вересня російський суд продовжив міру запобіжного заходу тримання під вартою до 19 листопада.

Адвокат водія Олега Чабана ще раніше через нашу газету звертався до власника маршруту відгукнутись, отримати поштову кореспонденцію за місцем реєстрації як підприємця, надати інформацію та документи на адвокатські запити, яких на той час було направлено чотири. Підприємець Ігор Черський, на думку адвоката, може суттєво допомогти своєму підлеглому, а надані докази можуть мати позитивний вплив на хід справи та долю Олега Чабана. Перевізник погодився надати відповідь у встановлений Законом строк і зустрітися особисто. В результаті чого Юрій Білоус приїхав до нашого міста.  Що з цього вийшло — він розповів нашому журналісту.

– Я неодноразово просив перевізника надати нам наказ про прийняття  Олега на роботу, графік, де чітко вказано, хто того дня повинен був бути у рейсі. Так як, зі слів дружини Наталії Чабан, мені відомо, що в день відправки Олег не повинен був виконувати цей рейс і сталась вимушена заміна. Більш того, ряд доказів, в тому числі і аналогічні з тими, які просив я, хоче отримати російський адвокат, який захищає Олега в Брянську.  Зрештою, все це я викладав у своїх адвокатських запитах, які направлялися до Ігоря Черського. Отримав він його лише завдяки кур’єрській доставці «Нова пошта». Із перевізником ми домовились про зустріч у одному із вінницьких закладів. Зі мною була дружина затриманого Наталія Чабан. Ігор Черський приїхав з групою невідомих осіб, які не тільки не представилися, а й не надали встановлених Законом документів на підтвердження їх повноважень. Здивувало, що під час бесіди на наші питання нерідко відповідали саме вони. Інший зазначив, що відповіді на мої запити — це ніщо інше, як «копирсання у брудній білизні, і нікому це в Росії не треба». Більш того, вони апелювали на те, що начебто Олега Чабана вже засудили. Це не відповідає дійсності, — каже адвокат Юрій Білоус. — Долею свого підлеглого та як виживає його дружина із малою дитиною перевізник не цікавився. Лише неодноразово скаржився, що залишився без роботи та прибутків, а його автобус зберігається досі в Росії як доказ.. Коли я запитав Ігоря Черського, чи є в нього офіційний наказ про зарахування водія на роботу, він чомусь промовчав та був здивований. Як тільки мова пішла про посадову інструкцію, піднявся та з невідомими покинув нас. Я вже написав скаргу про притягнення до адмінвідповідальності Ігоря Черського за те, що перевізник у  зазначені терміни не надав мені відповіді на запити. Заяви будуть і до органів державної влади. Крім того, будемо звертатись до російського адвоката, аби він ініціював певні слідчі дії. Бо у цій справі чомусь зробили крайнім водія, а до власника маршруту жодних питань.

Дружина затриманого Олега Чабана двічі на місяць відвідує свого чоловіка. Каже, таким чином просто хоче підтримати та нагадати, що за нього не забули. Про помилування він не просив, адже це можливо лише після того, як людину суд визнає винною. Рідні вірять, що цього не станеться.

– Під час наших зустрічей Олег мало що каже. Лиш про те, що психологічно втомився і що він не винен. Я йому вірю і роблю все, — каже Наталія Чабан. — Дуже допомагає український адвокат Юрій Білоус. Наступне судове засідання по справі попередньо має відбутись 19 листопада. Я планую на ньому бути. Скоріш за все, уже відбудеться розгляд по суті. Тому ми зараз збираємо всі докази, але чомусь Ігор Черський не хоче співпрацювати. Але для нас будь-яка дія чи зустріч — це крок вперед. Знаєте, ми всі так чекаємо повернення Олега. 3-річна доця постійно за тата питає, не дозволяє навіть спати на його місці. Я пояснюю, що тато в рейсі і невдовзі привезе багато подарунків.

Додамо, що, за даними МЗС України, станом на вересень 2018 року 10 тисяч 450 громадян України затримано чи заарештовано на території іноземних країн світу. Найбільше, 5 тисяч 58 громадян України, затримано або заарештовано в Польщі, далі йдуть Росія (1680 громадян України) та Чехія (1466 громадян України).

Віталіна Трудько
Фото Сергія Хіміча