У вівторок  мешканці багатоповерхівок на Келецькій, 50 А та 52 вийшли із дітьми на акцію протесту.

Вони проти автомийки самообслуговування, яку почали будувати за кілька десятків метрів від їхніх будинків та місцевого храму. Жодних громадських слухань перед будівництвом не було.

– Ми відпочиваємо у цьому парку, взимку катаємо тут своїх діток, влітку ховаємось від сонця. А тепер його втрачаємо. Ми звертались до Вінницької міської ради, аби на цьому місці побудували дитячий майданчик. Кажуть, що це питання навіть затвердили. Втім, чомусь тепер тут має бути автомийка. Бо вже загородили зелену зону, вивішали паспорт будівельного об’єкта та взялись рубати здорові дерева. З’ясувалось, що землю, яку орендує церква, забрали та передали іншим людям, – розповіли нам жителі прилеглих будинків. — Ми викликали правоохоронців. Але на місці вони стали руками розводити. Мовляв, у забудовників є всі дозволи, вони показали їх на телефоні. Хоча оригінали ніхто не перевіряв. Зрештою, приїхав представник Сергій Владика і заявив, що автомийка все одно буде. А те, що актів екологічної експертизи в них немає, то не проблема. Ми пропонували будуватись в іншому місці, яке пустує. Він відповів, що на це йому дозвіл мерія не дала. Обіцяв нам, щоб замилити очі, побудувати дитячий майданчик. Але ж це абсурд, бо навкруги вузька дорога, де постійно жвавий рух.  Крім того, автомийка має бути цілодобовою, тому постійно під нашими вікнами буде шум. Санітарно-будівельної зони ніхто не дотримався, а вона має складати до прибудинкової території мінімум 50 метрів. Весь злив буде йти у річечку, яка впадає у Південний Буг! На плані об’єкта чомусь водойму приховали, бо розуміють, що будувати поряд заборонено. Біля нас і так дві автозаправки, тепер ще й автомийка буде. Скільки можна нас труїти і чому з нами ніхто не порадився?

Як вдалось з’ясувати із інформаційного стенду, мийку проектувала фірма «Сам сервіс».

Бенефіціаром її є Ірина Мартинюк – дружина заступника міністра Максима Мартинюка, який нині працює в команді Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Проектну документацію розробляла фірма «Подільський будівельний інжиніринг». Згідно з декларацією Ігоря Кравця, керівника департаменту капітального будівництва, його дружина Юлія Кравець володіє 40% акцій цієї фірми. На сайті Вінницької міської ради не було розміщено оголошення про проведення громадських слухань щодо будівництва автомийки на Келецькій.

– Нам відомо, що до цієї автомийки мають відношення родичі першого заступника губернатора Андрія Гижка та депутата облради Андрія Ковальова, – обурюються люди. — До останнього ми звертались за допомогою нещодавно, то він відмовив нам. Підемо ще до Гижка на прийом і спитаємо, ким доводиться йому Юрій Петрович.

Зрештою, до мітингувальників приїхав депутат обласної ради Григорій Зозуля, який вже написав запит до відповідних інстанцій та домовився про прийом у Сергія Моргунова.

– Якщо до цієї справи причетні вищевказані політики, то тут буде розмова із Валерієм Коровієм. Коли ми заявляємо, що Вінниця чисте та комфортне місто, то треба ще думати про громаду і питати в неї, – сказав він. — Якщо це малобудова, як про це зазначають забудовники, то чому там споруджують фундамент?! Ми вкотре бачимо, що державі люди нецікаві.

Коли верстався номер газети, жителі Келецької повідомили, що зустрілись із забудовником Сергієм Владикою. Він сказав, що будівництво призупинять, а далі будуть домовлятись з людьми.

Віталіна Трудько
Фото Сергія Хіміча