Народний депутат від УКРОПу, засновник гірськолижного курорту «Буковель» Олександр Шевченко здобув чергову перемогу на президентських праймеріз партії. Цього разу учасник перегонів посів перше місце на Вінниччині. В інтерв’ю телеканалу «Вінниччина» Олександр Леонідович розповів про те, як будував «Буковель», як можна зробити громади ефективними і заможними та про свої кроки в разі обрання Президентом України.

– Ви перемогли на президент­ських праймеріз на Вінниччині. І хоч остаточно ім’я переможця праймеріз від УКРОПу буде названо на з’їзді партії у грудні, Ви поки впевнено тримаєте позицію лідера. Цілком ймовірно, що саме Ви станете кандидатом у президенти від партії УКРОП. Що, в першу чергу, на Вашу думку, має зробити президент для своєї країни?

– Перш за все – забезпечити права і свободи громадян. Піднімати економіку, адже працюючі українці мають отримувати гідну зарплату на рівні щонайменше в 500-700 доларів на місяць. Мінімальна пенсія тим часом повинна становити 300 доларів. Розпочати справжні реформи, спрямовані на благо людей, а не на їхнє знищення. Мої слова про те, що виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я  Уляна Супрун має повернутися до США, у Вінниці зустріли оплесками. Знаєте, чому? Тому що нинішня реформа охорони здоров’я – це не реформа, це цілеспрямоване вбивство людей. Це профанація. Справжня реформа – це коли людина приходить до лікаря зі страховкою і їй забезпечують належне лікування. Так само освітня реформа. Наша країна – це країна інтелектуально розвинутих людей. Наша освіта одна з кращих у світі. Тож міністрам і освіти, і охорони здоров’я просто слід було порадитися з викладачами або ж із медиками. Уляна Супрун або Лілія Гриневич могли би поїхати до регіонів, зібрати зали й порадитись із фахівцями про те, як реформувати галузі. І результат, переконаний, був би значно ефективнішим.

Крім того, слід терміново перекрити корупційні шпарини на митниці. У глобальному плані. Візьмемо для прикладу енергетичну митницю. Вона має опікуватися нафтопродуктами, натомість сприяє їхній контрабанді. Треба перекрити всі газові оборудки, які влада практикує вже понад 27 років. Перекривши кордон, ми отримуватимемо щодня десятки мільйонів доларів.

– Ви активно подорожуєте і бачите стан доріг в Україні. Скільки, на Вашу думку, потрібно часу, аби дороги в Україні були європейського рівня? 

– Якби я став президентом, погані дороги в Україні зникли би протягом 5 років. І кожна з них була би з 10-річною гарантією. Одна з дорожніх компаній, яку я заснував свого часу, показала, як можна працювати. Взявшись за дорогу в Львівській області,  роботи на якій оцінювали в 378 млн, вона звела її за 244 млн, до того ж із гарантією на 10 років. А раніше такого поняття як гарантія на автошляхи в Україні, напевно, взагалі не існувало. Ми довели, що ремонт одного кілометра дороги завширшки в 7,5 метра може коштувати не мільйон, а від 300 до 400 тисяч доларів.

Я вважаю, що Україну треба розвивати. Треба інвестувати в свою країну все, що маєш. Така в мене позиція. Допоки ж головний інвестор – населення – не довіряє банкам. Це і є реальний показник довіри до чинної влади.

– Сьогодні в Україні триває децентралізація. Ваша оцінка процесу?

– Я розумію, що головним принципом при об’єднанні громад був, перш за все, не розвиток однієї громади, а економія коштів на утримання тих чи інших громад. Приміром, дві сильні громади об’єдналися й стали ще сильнішою громадою. Тим часом на узбіччі лишилися маленькі громади. Вони стали ще слабшими. Я би розвивав громади за планом «Буковеля», ретельно враховуючи можливості й задачі кожної місцини, узагалі кожного квадратного метра.

У «Буковелі» екодизайн, приміром, робила канадська фірма. Відповідно, був чіткий план – де розташовуватимуться гірськолижні траси, де кафе, де прокатні пункти, де шляхи, а де комунікації. Було продумано абсолютно все. У підсумку «Буковель» іде вперед і розвивається, люди отримують високу заробітну платню, мінімалка становить тут 10-12 тисяч гривень. Усі люди навколо «Буковеля» живуть чудово. Вони не виїжджають за кордон.

Отже, в ракурсі децентралізації слід розбити територію України на дрібні місцини. І визначитися з тим, яка громада чим займатиметься. Якщо на території громади є ставок – розводьте рибу. Маєте ліс – займайтеся лісовим господарством. Але це питання мають вирішувати не громади. До мене часто приходять люди й просять налагодити життя в громаді, бо та жебракує. Чим ви хочете займатися? – питаю я. А вони не знають. Тож функція державних чиновників, починаючи з президента, якраз і полягає в забезпеченні плану розвитку. Функція  держави – провести в громади комунікації, мережі, електролінії, Інтернет, телефони й телебачення. І вигідно презентувати це українським інвесторам. Адже найголовніший інвестор – це сам український народ.

Інвесторам потрібно бачити презентації, вони неодмінно прийдуть на підготовані державою для бізнесу території і почнуть створювати робочі місця. А вже тоді роботодавці стануть конкурувати за працівників. Так і розпочнеться зростання заробітної плати. Бо коли працівників не вистачатиме, роботодавці матимуть пропонувати їм достойні зарплати. Чим більша зарплата – тим більші пенсійні відрахування. Відповідно, краще стануть жити наші пенсіонери. Тому все це колективна відповідальність. Гроші платників податків йтимуть і на ос­віту з медициною, і на інші важливі галузі.

– Що вас спонукає балотуватися в президенти України?

– Жебрацький рівень життя  наших громадян і те, що країну щороку покидає мільйон осіб. Моя головна мета – змінити життя в Україні на краще!

Протягом вересня, жовтня й листопада кожної п’ятниці, суботи та неділі трійка учасників президентських праймеріз проводитиме публічні дебати та зустрічі в обласних центрах по всій Україні. Проголосувати за претендентів та їхні програми матимуть змогу члени УКРОПу з відповідних областей. Для того, аби поспілкуватися з учасниками праймеріз особисто, організатори радять приходити на місце проведення заходу за годину до його офіційного початку. Більше інформації про праймеріз, а також розклад туру зустрічей з кандидатами ви знайдете на сайті: https://bit.ly/2E6Kksa

Програма

Флагманський напрямок програми Олександра Шевченка, що має назву «Країна гідності й правди», — агресивна та систематична боротьба з корупцією. Саме вона допоможе Україні завоювати повагу в світі та забезпечити гідні умови для всіх українців. Ще одне ключове завдання програми — створення сильної держави, яка зможе уникнути «великої» війни, однак поверне Крим і території на Сході України. Третій із важливих кроків — подолання бюрократії всіх рівнів і побудова «простої» країни.

Коротка біографічна довідка переможцяпрезидентських праймеріз УКРОПу:

Олександр Шевченко: народився 8 квітня 1971 року в місті Коломиї Івано-Франківської області. Здобув кваліфікацію радіоінженера в Чернівецькому державному університеті ім. Ю. Федьковича. Трудовий шлях розпочав монтажником радіоапаратури. Пізніше очолював декілька підприємств. Автор ідеї та засновник гірськолижного комплексу «Буковель», за сім років перетворив чи не найдепресивніший регіон України на одне з найбільш відвідуваних у Східній Європі місць відпочинку. Народний депутат Верховної Ради України VII та VIIІ скликань. Член президії партії УКРОП. Провів понад 700 зустрічей з виборцями і вніс на розгляд 83 законопроекти. Завдяки старанням Олександра Шевченка у «Буковелі» пройшли лікування та реабілітацію понад 1 тис. солдатів — учасників російсько-української війни, пройшли реабілітацію 3200 дітей з ДЦП, аутизмом або вадами опорно-рухового апарату, безкоштовно оздоровилися 8 тис. пенсіонерів. Крім того, команда Олександра Шевченка створила Центр військової підготовки та інформації, а також регулярно підтримує медзаклади, спортивні та культурні проекти.