Триває розслідування гучного інциденту у вінницькій тюрмі. Нагадуємо, що Генеральна прокуратура оприлюднила шокуючу інформацію про тортури та інші знущання над ув’язненим та інші порушення. Зокрема колючо-ріжучі предмети у довічників…

Нині співробітники пенітенціарної служби та прокуратури Вінниччини визнають, що чоловіка дійсно утримували у неналежних умовах.

– Це сталось наприкінці вересня — на початку жовтня. Чоловіка доставили до нас напередодні вихідних працівники поліції вже після 18-ї години. Це 27-річний мешканець Вінниччини, який отримав ухвалу суду про два місяці арешту. Він вже шість разів був судимий за крадіжки, інші злочини… Нині чоловік ухилявся від виконання вироку суду. Тому його заарештували, знову судили та доправили до нас перед етапуванням до виправної колонії. Чоловіка оглянув наш черговий фельдшер.

Виявив, що є певні питання до стану здоров’я та поведінки. Його не можна було лишати у камері із іншими засудженими… Аби не виникло конфліктів, — пояснив начальник першої установи підполковник внутрішньої служби Ігор Григоренко. – Він перебував у медчастині. Згодом засудженого помістили до приміщення, де триває ремонт. Це приміщення нашої лікарні… Він пробув там з вечора п’ятниці по вечір понеділка. У вихідні на службі є лише чергова зміна. Тож мені у понеділок чомусь навіть не доповідали про цей інцидент.

– Саме цю камеру сфотографували прокурори, які й оприлюднили інформацію?

– Так, була перевірка Генпрокуратури. Це та сама камера. Всьому пояснення — людський фактор. Ми це визнаємо. Але фізичної сили до чоловіка наші співробітники в жодному разі не застосовували. Після цього засудженого доправили до камери із побутовими нормальними умовами. Скарг, претензій від нього не надходило. Після одужання направили від нас до виправної колонії. За цим фактом в апараті Центрально-Західного міжрегіонального управління призначено службове розслідування. Кримінальне провадження за фактом відкрите прокуратурою.

– А звідки у довічників «…молотки, пилки, колючо-ріжучі предмети, хімічні речовини, верстати, інші речі, що заборонене для вільного обігу серед в’язнів вказаної категорії»?

– За кримінально-виконавчим кодексом цій категорії засуджених забороняється мати колючо-ріжучі предмети тощо. Але є довічники, які хочуть працювати і заробити копійку. У більшості з них вже немає рідних й близьких, отже немає допомоги. Їм надається можливість працювати. Робити сувенірні вироби з дерева, шити спецодяг, взуття. Ця справа виключно добровільна.

Засудженим платять заробітну плату. Робочих приміщень у нас бракує через ремонт в установі. Вони працюють у камерах. Кожного ранку їм видають під суворий облік столярний інструмент та інше обладнання. Вони працюють під наглядом наших співробітників. Але теж через людський фактор інспектори увечері не вилучили у них ці інструменти. Тому це обладнання й знайшли у декількох довічників… У нас з цього приводу теж призначене службове розслідування…

В.о. начальника відділу прокуратури Вінницької області Олександр Ведешин наголошує:

– Попередньо ознак катування засудженого правоохоронцями, як визначено у диспозиції ст. 127 КК України, не виявлено, але умови його тримання були незадовільні. На його тілі не було слідів тілесних ушкоджень… Але розслідування за статтями про катування та перевищення службових повановажень триває. Права засудженого повністю поновлено.