Його мета – підняти дух українського народу, вшанувати тих, хто не повернувся з війни, та підтримати бійців, які зазнали поранень на передовій. У рамках заходу був проведений ветеранський забіг міжнародного формату, де взяли участь понад 5 тисяч учасників із різних країн світу — військові й ветерани, поліція і прикордонники. У спортивних костюмах та військовій формі, а також зі стягами рідних підрозділів. Серед цих героїв були і наші земляки-добровольці – вінничанин Володимир Дерев’янко та Андрій Григорук з Липовця. Вони пробігли 10 кілометрів.

– Я зустрівся із побратимами із Шахтарська, «Торнадо» та із «Київської Русі» — 11-го батальйону. Для нас це справжній подвиг, адже на війні я отримав травму ліктьового суглоба та хребта. Мій побратим Володимир – важке кульове поранення, а далі – другу групу інвалідності. Втім, це не завадило йому фінішувати першим зі своєї десятки. На мою думку, ветеранський забіг — це не лише можливість зустріти друзів, із якими пройшов запеклі бої, а й згадати тих, кого немає і хто захищає наш мир та спокій, — розповів липівчанин Андрій Григорук. — Вразила атмосфера заходу, адже були такі бійці, які через важкі травми не могли бігати, але вони все одно прийшли і вболівали. Дякували за наш подвиг і небайдужі люди, і ми відчули, що все робили недарма. Просив навіть у керівництва, аби наступного року у Вінниці провести ветеранський забіг. Думаю, що місцева та обласна влада повинна підтримати.

Додамо, що Андрій Григорук свого часу був на Майдані. Після того добровольцем пішов служити. Очолював відділення розвідників. У 2017-2018 роках був учасником параду в Києві. Вже понад 30 років працює тренером-викладачем баскетболу в Липовецькій дитячо-юнацькій спортивній школі. Свого часу був чемпіоном України та призером спартакіади.

– На даний час маю 60 вихованців не лише з міста, а й прилеглих сіл. Вони активно беруть участь у районних, обласних, всеукраїнських та міжнародних змаганнях. Мають медалі та дипломи за перемоги, — каже чоловік. – Раніше у тренерській діяльності допомагала моя дружина. Але через важке фінансове становище вона вирушила на заробітки.

Віталіна Трудько