Вічно можна дивитися на три речі: як тече вода, як горить вогонь і як росіяни біснуються, коли українці досягають успіхів. Безвіз із Євросоюзом, відродження української армії й зміцнення української ідентичності завдяки підтримці української культури й мови, а тепер і Томос для українського православ’я – все це поволі пробуджує в росіянах підозру, що Путін веде Росію до краху. Так вважає молодий письменник з Ужгорода Андрій Любка.

332 роки фальсифікації  історії

По суті, Українська православна церква завжди була й залишалася канонічною територією Константинопольського патріархату, тож Томос, який ми невдовзі отримаємо, буде не новим документом, а формально лише підтвердженням віковічних прав української церкви. Синодальний лист із 1686 року, за допомогою якого Росія фальшувала історію й фактично анексувала українську церкву, скасовано.

Президент Петро Порошенко назвав цю подію «перемогою боголюбивого українського народу над московськими демонами, перемогою добра над злом, світла над темрявою».

Патріарх Філарет, щодо якого Константинополь скасував анафему, накладену Російською церквою, подякував главі держави за  цей «історичний день» та «епохальну подію». «Я хочу Вам особисто подякувати, тому що завдяки Вашій наполегливості, завдяки Вашій мудрості ми досягли цього. Бо і попередні президенти також працювали, але не досягли. А Ви досягли цієї нашої спільної мети», — заявив Філарет.

Екзархи Вселенського Пат­ріарха в Україні, котрі повернулися до України готувати Синод,  відзначили провідну роль Президента Петра Порошенка у процесі об’єд­нання православних християн та створенні єдиної помісної православної церкви. Зокрема, єпископ Едмонтонський Ук­раїнської Православної Церкви в Канаді Іларіон зазначив, що ім’я Президента України золотими літерами буде вписано в історію України поряд з іменами правителів Київської Русі святим рівноапостольним князем Володимиром та  Ярославом Мудрим.

«332 роки вдавалося росіянам маніпулювати нюансами канонічного права, щоб перетворити російсь­ке православ’я на пропагандистський засіб, який допомагав імперії поневолювати Україну. Історична несправедли­вість з часів Хмельницького-Мазепи нарешті виправляється в наші дні», — каже письменник Андрій Любка. За його словами, це навряд чи було б можливо, якби не російська агресія проти України, яка багатьом українцям розплющила очі на справжню природу «братерської любові» ро­сіян до українців.

«Патріарх Кирил Російської православної церкви молиться за російське воїнство, яке вбиває українських воїнів, вбиває цивільне населення, вбиває українців. А у нас в Україні, на жаль, є храми, які все ще поминають патріарха Кирила, який відправляє ці молитви. Я думаю, що це точно не для українського народу. І хіба можуть храми, в яких лунають молитви за патріарха, який молиться за ро­сійське військо, називатися українськими?» — заявив Петро Порошенко, виступаючи перед початком молебню на Софійській площі в столиці.

«Томос має символічне значення, адже розбиває вщент міфи російської пропаганди. Завдяки Томосу до росіян може нарешті дійти, що вони не «Третій Рим», що  Київ – мати міст руських, а не російських», — вважає директор агентства Communication group Володимир Манько. За словами експерта, це «удар по скрєпах».

Християнська ненависть?

Російських політиків та пропагандистів охопила агресивна істерія. Через рішення Вселенського пат­ріархату пропагандистський телевізор геть оскаженів. Україну лякають кровопролитною релігійною війною та муками. Зокрема ведучий російського «Першого каналу» назвав надання Україні томосу подією «апокаліптичного масштабу» і спрогнозував релігійну війну в майбутньому.

А протоієрей РПЦ Всеволод Чаплін пішов ще далі і заявив: «Немає більше такої Церкви – «Константинопольський патріархат»! Є розкольницька секта, що вступила у спілкування з іншими розкольниками. (…) Ті, що будуть ходити у храми цієї секти, більше не християни». Іншими словами, православний священик договорився до того, що називає Константинопольський патріархат, звідки на територію Київської Русі й прийшло християнство, сектою! Зрештою, РПЦ вирішила порвати з Константинопольським патріархатом, таким чином обравши шлях секти.

«Російське православ’я у ці дні яскраво демонструє свою суть: відсутність любові до ближнього, брак смирення, відверту ненависть до духовної колиски, де православна віра виникла й віками була духовною опорою. Століття маніпуляцій, фальсифікацій і брехні, завдяки яким РПЦ вдавалося контролювати Україну, добігли кінця. Саме через цей факт і біснуються російські громадяни, вірники і священнослужителі», — вважає письменник Андрій Любка.

Натомість, його колега по перу Юрій Винничук, навпаки, радіє. «Остання пуповина з відомо ким луснула. Їхня розпачлива реакція, завивання і прокльони сприймаються як дар небес. Це просто кайф – стежити за тим, як їх плющить, чавить і скручує в скрєпную баранку», — написав у себе на «Фейс­бук» Юрій Винничук.

Дійсно, як заявив Президент під час молебню на Софіївській площі — Помісна Церква є одним із ключових елементів, запорукою незалежності. Тоді як державна мова – запорука єдності, а сильна армія – запорука миру.

Богдан Лук’янчук