14 жовтня просто на березі ставка Манах пройшли громадські слухання за участю ініціативної групи на чолі з Валерієм Щербанем і Ольгою Галібродою. Це мальовниче історичне місце у народі називають «Зарубінецькі вали», і воно, на думку ініціаторів, достойне бути включеним у сертифікований веломаршрут за програмою U-LEAD («Ю-ЛІД з Європою»). Люди доклали чимало зусиль, щоб оживити цю колись занедбану водойму.

– Разом із групою активістів ми скасували незаконне рішення попередньої сільської влади щодо виводу ставка за межі села і здачу його у 49-річну оренду, — розповів Валерій Щербань. — Той орендар наробив шкоди, спустив ставок, після чого зникла вода у людських криницях. Потім зібрали гроші, люди давали, хто скільки міг. Ні копійки не взяли із бюджетних коштів! Найняли бульдозер, розчистили русло водозабору, яке заросло міцним корінням. Найскладніше було вивезти гори сміття, його скидали у замулений ставок роками. Організували суботники, вивезли сотні мішків непотребу, вигребли тисячі кубометрів болота. Із природних джерел Манах наповнився водою на глибину 3 м. Сьогодні ставок належить громаді. Його відродження на ентузіазмі людей обійшлось у близько 50 тис. грн., а якщо офіційно порахувати, то роботи тут зроблено більш, ніж на мільйон.

Ініціатори вислухали думки і пропозиції жителів села, що проживають поряд. Заплановано створити тут комплекс для профілактичних та реабілітаційних заходів для учасників бойових дій, людей з інвалідністю. Основна принада цих місць — каскад озер і ставків, система малих річок, які живлять Південний Буг. Отже, тут можна проводити туристичні збори, історичні екскурсії, культурні заходи тощо.

Надалі громада запланувала взяти участь — і виграти! — у грантовій екологічній програмі у рамках проекту «Збережемо рідний край» і продовжити розчистку занедбаних ставків.