І це не «страшилки» із переповнених Інтерсіті на Перемишль чи рейсових автобусів на Краків, а інформація «Польського радіо» із посиланням на польський Інститут публічних справ.

Чому ж молоді, розумні та перспективні студенти «тікають» до Польщі?

За версією самих поляків, які провели опитування серед наших студентів, навчання у Польщі вибирають через відсутність корупції та хабарів у вишах, значно нижчі витрати на життя, часто безкоштовне навчання, можливість підробітку у вільний час, а головне – великий шанс знайти роботу за спеціальністю одразу після отримання диплома.

– 29% опитуваних заявили, що після закінчення планують переїхати до іншої країни, 28% хочуть лишитися в Польщі, і лише 9% збираються повернутись до України. Ще 26% студентів не визначилися, — пише сайт «Польського радіо».

Чи правда все це — ми запитали у вінничан, які нині навчаються у Кельце, Кракові та Вроцлаві.

– Хабарі тут виключені, але спеціально для українців висить оголошення – «Не давайте і не провокуйте «лапувкі» (хабарі). Бо поїдете додому, а вашу роботу отримає хтось інший! – розповіла Юлія, яка вже другий рік вчиться на журналіста в університеті Коханівського в побратимському Кельце. – І наші вчаться, бо полякам і так добре, вони отримують стипендії, впевнені в своєму працевлаштуванні та більшість із них мріє про хорошу роботу в Німеччині, Англії чи США. А ми, виходить, маємо всі шанси зайняти їхні трудові вакансії тут, і це вже нікого не турбує… На жаль, про повернення додому, в Україну та Вінницю, думають одиниці, бо тут лише й новини про нас: «війна», «бідність», «корупція» та «кримінал»…

Водночас вінничанин Олег із Гірничої академії в Кракові все-таки має намір повернутись додому із польським дипломом, якщо отримає в майбутньому достойну платню:

– У Польщі за моїм фахом платять 5-7 тисяч злотих, а в Україні зарплати доходять до 20 тисяч гривень! Тому я задумався, бо вдома жити — це не в приймах! Я не ідеалізую Польщу, бо тут ти все одно іноземець. Але до українців немає відрази чи ворожнечі! – вважає Олег. – Але якщо інфляція та корупція будуть надалі душити Україну та економіку, то втримати спеціалістів і студентів буде дуже важко… Адже ми не готові чекати, як наші бабусі, 20, 30 чи 40 років на «світле майбутнє»…

Хоча є і абсолютно інші думки з приводу «втечі мізків» до Європи:

– Вони їдуть, навчаються, працюють і присилають гроші в Україну! Саме заробітчани — головні спонсори країни. І це вже не перша хвиля такої міграції, яку ніхто не зупинить! – зазначає Анатолій Степанович, викладач математики на пенсії. – Але наша освіта, що трималась на старій школі викладачів, ще досі жива, вона виховує свої таланти і патріотів, які не готові міняти Україну на будь-які блага по світах! І якщо такі таланти вже запрошують працювати чи викладати за кордон, то це вже найвищий рівень – Англія, США, Канада, а не польські вузи… Тому якісну освіту можна і треба здобувати тут, а далі — це вже виклик чи подарунок долі.