Вся країна, затамувавши подих, споглядала за успіхом 21-річного Олександра Казіка з Бара, який на зимових Параолімпійських іграх в Кореї здобув відразу дві срібні медалі на дистанціях 12,5 і 15 кілометрів.

Отримав 80 тисяч доларів від держави та 250 тисяч гривень як винагороду. До цієї блискавичної перемоги з лижних перегонів земляка привів гайд Сергій Кучерявий та заслужений тренер України Марцин Кучерявий. Мама Галина, батько Віктор, старша сестра Віка вболівали перед телевізором. Ще одна наша спортсменка Ірина Буй здобула два четвертих місця серед спортсменів з порушеннями опорно-рухового апарату. Вона теж вихованка Марцина Кучерявого.

Нині Олександр Казік активно готується до чемпіонату світу, який відбудеться у Канаді в лютому 2019 року. А щоб полегшити хлопчині тренування, йому за кошти обласного бюджету придбали та подарували спеціальний велотренажер. Він розрахований на вагу спортсмена й повністю адаптований для подачі звукових сигналів, обрахування пульсу та іншого.

– Починали ми тренування із Олександром Казіком на вулиці, де був підходящий асфальт, згодом перейшли на трасу, яку ще будували німці. Зараз більш — менш створені нормальні умови для підготовки спортсменів. Окрім тренування на лижах та лижеролерах, є необхідність проводити ще й такі, які спрямовані на відновлення спортсмена після зборів. Для цього і використовуватимемо новий тренажер, адже він розробляє ті ж групи м’язів, які задіяні під час бігу на лижах, — розповів тренер параолімпійця Марцин Кучерявий. — Крім того, спортсмен матиме змогу проводити тренування самостійно та вдома, адже через вади зору Олександр потребує постійної допомоги та мого супроводу. Для зручності дуже добра справа.

Віталіна Володимирова