«…А нам би одверто агітки лукаві
Розбити об святість твердої руки.
Та іменем нашим свої чорні справи
Ізнову прикрили московські полки.
І мачуху-долю, й брехливу неславу
Нам подарували звитяжні роки.
Тож будьмо незламні, мій друже Ковалю,
На славу Вкраїні на вічні віки!»

Пісня вояків УПА у виконанні юного бершадчанина Сергія Іванченка 10 жовтня сколихнула всю залу Будинку офіцерів, де проходив патріотичний дитячо-юнацький фестиваль мистецтв «Сурми звитяги». Ці вірші, написані українцем Миколою Матолою, були вкрадені і перероблені на романс «Поручик Голіцин».

– Долучись до українського! Покажи свої здібності або прийди підтримати побратимів! Якщо ти молодий патріот, то цей фестиваль для тебе! — звернулась до присутніх організатор фестивалю Валентина Шпак-Мельник, голова координаційної ради Вінницького крайового козацького молодіжного об’єднання «Молода Подільська Січ». — Наш фестиваль надзвичайно важливий для розбудови державності, для зміцнення обороноздатності країни, для національно-патріотичного виховання молоді.

Сурми звитяги», які популяризують українську пісню, поезію, хореографію, живопис, проходять на Вінниччині вже шістнадцятий рік. 10 жовтня на сцені Будинку офіцерів змагались вокально-інструментальні ансамблі, солісти, майстри художнього читання, автори віршів і пісень з багатьох районів області.

Загальну увагу привернула виставка картин і композицій героїко-патріотичного жанру. А прапор України у фойє юні артисти і глядачі розписали щирими побажаннями для українських бійців. Є там заклик до перемоги і від колективу «33-го каналу». Світлана Бевз, колишній командир зенітного розрахунку батальйону «Айдар», доцент ВНТУ, повезла цей прапор на передову.

Журі конкурсу серед кращих відзначило театральну студію «Мельпомена», студію «Срібний передзвін», Томашпільський будинок дитячої творчості і ансамбль «Вербиченька», Піщанську спеціалізовану школу для глухонімих і соліста Євгена Жердєва, вокально-інструментальний ансамбль «Оберіг» ДонНУ, духовий оркестр і хореографічну групу «Візерунки» із Гніванської музичної школи, колективи двох профтехучилищ — №4 і переробної промисловості…

Всього 18 переможців-вінничан цьогорічного конкурсу «Сурми звитяги» запрошені до участі у Всеукраїнському етапі, який відбудеться 2-4 листопада у Львові.