Одні хочуть об’єднання з Вінницею (таких меншість, але до них належить і сільський голова Олег Шулікін), інші переконані, що, об’єднавшись з сусідніми селами (Бохоники, Медвеже Вушко, Ільківка, Горбанівка, Ровець), можна утворити заможну ОТГ. Вони переконані, що влада Вінниці намагається розширити територіальні межі міста за рахунок приєднання прилеглих сіл. Агрономічне всього у 10 кілометрах від обласного центру, має непоганий бюджет — 7 мільйонів гривень, розбудована інфраструктура. Майже 800 гектарів землі сільськогосподарського призначення вже роздані людям у користування. Тому селяни побоюються, що після злиття з Вінницею вони залишаться без паїв та городів.

Кожна сесія в Агрономічному не обходиться без гарячих суперечок, Олег Шулікін, аби вгамувати пристрасті, кілька разів «ветував» питання створення ОТГ. Але час минає, а в Агрономічному питання децентралізації й досі залишається відкритим. Нещодавні збори мешканців Агрономічного, на котрі прибули голова райдержадміністрації Михайло Демченко, голова районної ради Сергій Сітарський та депутат районної ради Лілія Гаврилюк, вирішальними не стали. Знову дві точки зору, знову суперечки…

«Ми хочемо бути господарями у своєму селі й самі вирішувати свої проблеми. А коли приєднаємось до міста, то станемо безправними».

Голова сільради з деякими депутатами наполягають на тому, що доходів об’єднаної громади не вистачить для її потреб. Дефіцит бюджету, за їх підрахунками, становитиме не один мільйон гривень. І об’єднуватися, на його думку, треба з сильнішими. Крім того, до цих пір не вирішено питання спірних земель. У нас на території немає ні заводів, ні іншого виробництва, ні заправок, з чого громада могла б мати дохід, — пояснив Шулікін.

Довелося районній владі знову нагадувати про те, що процес створення ОТГ — це добровільна справа мешканців, і тому тільки їм потрібно знайти оптимально вірне рішення щодо майбутнього Агрономічненської ОТГ.

Голова райдержадміністрації Михайло Демченко у своєму виступі сказав: «Ми як владні органи не маємо права втручатись чи нав’язувати свою точку зору щодо добровільного об’єднання територіальних громад. Скажу одне, що об’єднання територіальних громад — це незворотний процес. І тільки ви самі вирішуєте, з ким і як об’єднуватись. Я як голова райдержадміністрації завжди підтримаю  вашу ініціативу».

Він зазначив, що за підтримки народного депутата України Олександра Домбровського Агрономічненська територіальна громада отримала субвенцію з державного бюджету на розвиток соціальної сфери.

Ілона ВАЛЬТЕР