У травні цього року наша газета розповідала про те, що у Липовецькому районі, зокрема Турбові, нелегально видобувають пісок. Детальніше про це нам розповідав активіст громадського формування «Право і порядок» турбівчанин Олег Габрієль. За його словами,  відбувається це  насправді роками… І якщо копання ручне, то масштаби промислові!

– Якщо таке триватиме далі, то наслідки непоправні будуть, адже одне із найбільших багатств нашої країни — надра та земля. Та й дуже дивно, що депутати, які мали б бути на боці людей, чомусь їх обкрадають. Податки зовсім не платять, – каже Олег Станіславович. – Наведу приклади: депутата Турбівської селищної ради  ловимо «на гарячому» із 2014 року. Схема така: як тільки він заїжджає на поле, до вантажівки біжать 4-5 чоловіків. Буквально за 15 хвилин машина повна. За день близько шести ходок і 24 тисячі гривень нелегального заробітку. За місяць із стихійного кар’єру зникає 3000 кубів піску. І відбувається це круглий рік. Зокрема 24 листопада 2014 року ми побачили депутата на стихійній копальні із завантаженою вантажівкою. Запросили на місце екологічну інспекцію, але ті не захотіли їхати. То ми викликали на місце правоохоронців, і все це зафіксовано на відео. Ще на той час у Турбові був пост ДАІ, де й перепинили цього чоловіка. Потім ми отримали відповідь від правоохоронців, зміст якої полягає в тому, що складу злочину немає.

Втім, крайнім зробили Олега Габріеля. Як стало відомо, депутат Володимир Степанюк подав на нього в суд за образу честі та гідності. Справу слухають у Вінницькому міському суді.

– Вантажний автомобіль порушнику не повернули з арештмайданчика, покарання за скоєне він не поніс, збитків не відшкодував. Така позиція поліції змушує громаду трактувати дану ситуацію як покривання винуватців. Скоріш за все, вони «в долі», – діляться громадські активісти.

Віталіна Володимирова