У своєму проекті вона описала велотуризм як новий вид бізнесу для регіону. Надихнула астроблема — один з відкритих кратерів у селі Іванька, де глибоко під землею знаходиться метеорит. Євросоюз підтвердив фінансування у розмірі 287 тисяч євро, і учасники підписали контракт. Проект стали реалізовувати у 2015-2016 роках. Здавалося, що від такої ідеї місто лише виграло. Втім, як тепер з’ясувалось, через недобросовісних координаторів проекту міська рада повинна повернути ЄС близько 100 тисяч гривень.

– Люди, які реалізовували проект по велотуризму, працювали у міській раді по контракту та отримували зарплату частково із її бюджету та коштів Євросоюзу. Це безпосередньо керівник, фінансовий менеджер і менеджер. Після проведеної роботи був поданий фінальний звіт. А вже у 2017 році від ЄС надійшла вимога: повернути 2700 євро, – повідомила секретар міської ради Альона Лебідь. — Пояснювали це тим, що неправильно була переведена курсова різниця. У свою чергу, ми пояснювали, що строковий договір закінчився, а особа, яка несла відповідальність, не працює. Звертались до аудиторської фірми, яка здійснювала перевірку. В першому висновку фахівці робили зауваження, що керівник проекту допустився помилки — замість 15,83 грн. за євро заокруглив курс до 16. Але недоліки так і не усунули. Оскільки ми прагнемо, аби Липовецьку міську раду не внесли у так звані «чорні списки», на найближчій сесії будемо шукати можливість повернути кошти.

Оскільки наразі еквівалент євро складає близько 33 гривні, то орієнтовно міська рада має повернути ЄС 100 тисяч гривень. І зробити це повинні до 20 жовтня, інакше застосують штрафні санкції у розмірі 3%. Звісно, ці кошти дуже потрібні місту і їх мають куди витратити — в першу чергу, на фінансування ФАПу на території Липовця. Мерія сподівається, що питання вдасться врегулювати, а ось винуватці цієї ситуації будуть відповідати за скоєне у суді. Ось так недораховані 17 копійок тоді виросли у 100 000 тепер.

Вікторія Снігур