Напередодні свята Покрови у вінницькій школі №15 відкрили меморіальну дошку, щоб вшанувати  свого випускника –  загиблого командира спецназу Головного управління розвідки Максима Шаповала.

Її герой закінчив у 1995 році. Як розповіла директор освітнього закладу, пам’ятну дошку виготовили власними силами та розташували біля іншої – на честь воїна Ігоря Присяжнюка. На відкриття прийшли рідні, однокласники та всі небайдужі.

– У сина Максима була така служба, де потрібно завжди бути першим. Від них залежало багато, – розповіла мама воїна Наталія Шаповал. – Син постійно ходив з мозолями на руках від зброї та всього важкого, що носили. Ворог боявся Максима, бо він дуже багато знав і вмів. Але там його не дістали кулею. На жаль, згодом таки  вороги знайшли спосіб, як помститись. Ми дуже важко переживаємо втрату. У Максима залишились дружина та двоє малих дітей.

Додамо, що Максим Шаповал був кадровим офіцером, розвідником. Ще у 2014 році він був призначений командиром підрозділу спецназу ГУР. Із самого початку війни брав участь у бойових діях. Під його командуванням проведено кілька успішних операцій, внаслідок яких російські спецслужби мали великі втрати. 27 червня 2017 року наш земляк загинув у результаті вибуху автомобіля у столиці. Підрив попередньо кваліфіковано як терористичний акт, пов’язаний з професійною діяльністю. За заслуги перед Батьківщиною Президент України присвоїв земляку посмертно звання генерал-майора та орден «Герой України».23 червня цього року у селі Вінницькі Хутори відкрили та освятили дошку на честь загиблого. Ініціатором стала бабуся Олена Юріївна. Минулого тижня у столиці перейменували одну із вулиць на честь Максима Шаповала. У Вінниці поки що цього не зробили.

Вікторія Снігур